Een eenvoudiger mobiel sollicitatieproces kan tot vijf keer meer sollicitanten genereren

Een eenvoudiger mobiel sollicitatieproces kan tot vijf keer meer sollicitanten genereren

Er zijn nu 11,3 miljoen smartphones en tablets met een aansluiting op het internet in Nederland. In vergelijking met dezelfde periode in 2013, is mobiel dataverbruik gestegen met 83 procent .

2 maart 2015

Een enquête in opdracht van Indeed Nederland onthult de centrale rol die de mobiele technologie speelt bij het zoeken naar werk en geeft manieren om de zoektocht naar werk op het mobiele platform te verbeteren.

Snelle Mobiele Adoptie

Er zijn nu 11,3 miljoen smartphones en tablets met een aansluiting op het internet in Nederland. In vergelijking met dezelfde periode in 2013, is mobiel dataverbruik gestegen met 83 procent.*

Dit betekent dat mensen meer online zijn dan ooit tevoren. De verwachting is om op elk gewenst moment toegang tot informatie te hebben. Deze verschuiving in het gedrag van consumenten heeft een ontwrichtende innovatie geïnspireerd in allerlei verschillende industrieën, waaronder de reisbranche, retail en financiële dienstverlening, en nu ook in de recruitmentwereld. Het is zelfs zo dat meer dan 50 procent van het verkeer op de Nederlandse site van Indeed nu afkomstig is van een mobiel apparaat. Uit de enquête blijkt dat 85 procent van de ondervraagden onder andere gebruik maakt van een mobiel apparaat voor het zoeken naar banen en de meerderheid gebruikt hiervoor een App. Volgens gegevens van AppAnnie is de App van Indeed overigens al tijden de meest gebruikte vacature App op mobiele platformen. Helaas zijn de meeste vacaturesites in de Nederlandse markt nog niet geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Binnen de groep van mensen in Nederland die naar vacatures zoeken op hun mobiele apparaten, solliciteert slechts 11 procent direct op een baan met hun mobiele apparaat.

Belemmeringen om te solliciteren

Aan de hand van de resultaten van de enquête hebben we drie gebieden geïdentificeerd waar werkgevers de werkzoekenden die mobiele applicaties gebruiken beter van dienst kunnen zijn.

1. Gemak

Hoewel sollicitanten nog steeds voornamelijk solliciteren van thuis uit op hun pc of laptop, zegt 62 procent dat ze bereid zijn om hun aanvraag via de smartphone te sturen, zolang ze er zeker van zijn dat potentiële werkgevers mobiele sollicitaties net zo serieus nemen als degenen die via de traditionele weg binnenkomen.

2. Opmaak en gebruiksgemak

Alhoewel kandidaten de voordelen begrijpen van het zoeken naar werk op een mobiel platform, hebben ze bedenkingen bij de technologische aspecten waar werkgevers nog een oplossing voor moeten vinden, zoals de kleine schermen en de behoefte om cv’s aan te passen voor verschillende banen. Wanneer solliciteren via mobiel eenvoudiger wordt gemaakt zullen meer kandidaten er gebruik van maken.

3. Snelheid

Werkgevers moeten zich ervan bewust zijn dat 30 procent van werkzoekenden telkens minder dan een uur besteden aan het zoeken naar een passende nieuwe baan. Ze bekijken snel welke banen beschikbaar zijn bij welke werkgevers en beslissen op die basis of zij solliciteren. Het is dus niet verwonderlijk dat een duidelijke taakomschrijving doorslaggevend is bij de primaire beslissing om te solliciteren. Het aangeboden salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en carrièreperspectieven zijn minder van belang.

Opmerkelijk is dat de meerderheid van de respondenten, bijna 70 procent, aangaf dat ze open staan voor nieuwe carrièremogelijkheden, en dat een grote groep altijd het aanbod in de gaten houdt. Dit is een ongekende kans voor werkgevers om hun doelgroep te bereiken op het moment dat ze ontvankelijk zijn.

Wij raden aan dat werkgevers van deze bevindingen gebruikmaken, niet alleen door potentiële kandidaten een aantrekkelijk voorstel te doen, maar ook door te zorgen voor een soepele sollicitatieprocedure. Dit betekent dat kandidaten snel en efficiënt moeten kunnen solliciteren via een mobiel platform. Op deze manier kunnen werkgevers zich onderscheiden van hun concurrenten en de meest getalenteerde kandidaten aantrekken.

Loop mobiele gebruikers niet mis met Indeed

Bij Indeed erkennen we deze uitdagingen en we bieden werkgevers een aantal manieren om ervoor te zorgen dat hun vacatures gemakkelijk bereikbaar zijn via mobiel. Bijvoorbeeld, als uw bedrijf geen speciale carrièresite heeft, kunt u uw vacatures direct op Indeed zetten waardoor ze goed zullen worden weergegeven op mobiele apparaten, inclusief de mogelijkheid om sollicitaties van mobiele kandidaten te ontvangen. Door de recente overname van MoBolt, kunnen wij werkgevers nu ook de mogelijkheid bieden sollicitaties te ontvangen op hun carrieresite via ieder type mobiel apparaat. In tegenstelling tot andere soortgelijke oplossingen werkt onze technologie samen met elk Applicant Tracking System (ATS) waarvoor geen enkele IT-integratie is vereist. Tot slot, als uw bedrijf al een bestaande carrièresite heeft die is aangedreven door een ATS, dan kunnen we die technologie integreren om mobiele applicaties te verwerken. Indien uw ATS nog geen onderdeel is van het IndeedConnect netwerk, moedig hen dan aan om met ons samen te werken.

Bespreek uw mobiele strategie met Indeed. Neem vandaag nog contact op met ons of ga naar onze site.

 

*Autoriteit Consument & Markt (ACM), Telecommonitor Report, Q2 2014.