Werven in het tijdperk van Big Data [gratis webinar]

With access to more data than ever before, HR teams need tools to help them gain insights. Join this Indeed webinar to learn more.

Organisaties kunnen hun wervingsbeleid steeds strategischer aanpakken doordat ze big data en geavanceerde recruitment analytics tot hun beschikking hebben. Een metrics-driven HR-beleid begint met het opzetten van een meetsysteem en het identificeren van welke gegevens het meest belangrijk zijn voor uw organisatie. Als je dit niet goed op orde hebt, kan meer data juist leiden tot meer verwarring, in plaats van meer duidelijkheid en inzicht.

De meest succesvolle recruitmentteams erkennen dat ze geautomatiseerde tracking nodig hebben om betrouwbare gegevens te verzamelen waarmee ze kunnen bepalen welke bronnen de beste kandidaten aanleveren en ze hun beslissingen kunnen onderbouwen. Met dergelijke tracking kunnen werkgevers zich concentreren op de meest rendabele wervingsmethodes.

Welke metrics moet uw organisatie bijhouden? Het hangt ervan af van wat belangrijk is voor uw bedrijf. Bij Indeed adviseren we werkgevers om te beginnen met het bijhouden van operationele metrics, zoals “time-to-hire” en de “cost-per-hire”. Sommige HR-teams waar we mee werken houden echter meer geavanceerde metrics bij, zoals de effectiviteit van nieuwe medewerkers en hun gehele medewerkersbestand of strategische doelstellingen rond innovatie en interne doorstroming.

Woon ons webinar bij over metrics-driven recruitment om hier meer over te weten te komen, ook als metrics al een belangrijk onderdeel zijn van uw wervingstrategie.

Dit zijn de onderwerpen die we gaan behandelen:

  • Het belang van geautomatiseerde tracking;
  • Vier stappen om een metrics-driven recruitmentstrategie op te zetten;
  • Hoe de belangrijkste data voor uw organisatie vast te stellen;
  • Een checklist voor succes met metrics-driven recruitment.

Meld u nu aan voor dit gratis webinar