Nemen de machines al het werk over? Nee, dit zijn de tien robotbestendige banen van de toekomst

Nemen de machines al het werk over? Nee, dit zijn de tien robotbestendige banen van de toekomst

De machines zijn bezig aan hun opmars. En hoewel we – hopelijk – nog niet hoeven te vrezen voor toestanden zoals in de Terminator-films, zorgt automatisering er wel degelijk voor dat veel banen in de komende decennia zullen verdwijnen. Denk aan nieuwsredacties, die een deel van hun werkzaamheden zullen moeten afstaan aan algoritmes die sportverslagen schrijven. Of aan de robot die Boston Dynamics onlangs presenteerde, die prima in staat lijkt om magazijnwerk uit te voeren.

Dat betekent overigens niet dat alle menselijke banen zullen verdwijnen. Uit een analyse van het enorme aantal vacatures dat elke dag op Indeed wordt geplaatst, komt naar voren dat er genoeg banen zijn die het werk van robots juist aanvullen. Of banen die sterk leunen op menselijke kwaliteiten, waardoor ze niet snel zullen worden geautomatiseerd. We presenteren je de tien robotbestendige banen van de toekomst.

  1. Cybersecurity-expert

Het feit dat alles en iedereen is verbonden met het internet brengt talloze voordelen met zich mee, maar levert ook nieuwe gevaren op. Hackers zijn in steeds grotere getale op zoek naar privacy- en bedrijfsgevoelige informatie, en daardoor stijgt ook de vraag naar cybersecurity- en cyberforensische experts. In 2015 nam het aantal vacatures met 53,4 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. En de verwachting is dat de groei alleen nog maar verder doorzet, tussen oktober 2015 en nu zagen we een toename van maar liefst 63 procent.

  1. Ontwikkelaars voor virtual reality en het Internet of Things

Je auto? Straks aangesloten op internet. Je koelkast? Ook. De opkomst van het zogenaamde Internet of Things (IoT) is duidelijk terug te zien in de werkgelegenheid. Het aantal vacatures voor IoT-ontwikkelaars steeg in 2015 met maar liefst 376,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een groei die overigens wordt overtroffen bij virtual reality-ontwikkelaars. Elk zichzelf respecterend technologiebedrijf houdt zich namelijk bezig met virtuele realiteit, en dat vertaalt zich in een stijging van 377 procent in het aantal vacatures tussen 2013 en 2015.

  1. Data scientist

De toenemende automatisering zorgt ervoor dat er ook veel meer data beschikbaar komen. Alle handelingen die we uitvoeren, van een zoekopdracht op internet tot het bijvullen van de koelkast, leveren informatie op. Maar al die data zijn voor zowel het bedrijfsleven als de consument pas nuttig als ze geduid worden. Heel verrassend is het dan ook niet dat het aantal banen toeneemt voor professionals die nuttige informatie weten te halen uit enorme bergen data. Overigens steeg niet alleen het aantal vacatures voor data scientists met 206 procent, het was in 2015 ook nog eens de meest gezochte IT-functietitel door werkzoekenden.

  1. Gezondheidszorg

De machines zijn niet de enige die aan een opmars bezig zijn. Binnen dertig jaar is een kwart van de Europese bevolking 65 jaar of ouder. Daarmee neemt ook de vraag naar zorgfuncties als verzorger en ergotherapeuten toe. En omdat typische menselijke eigenschappen als empathie in deze banen een belangrijke rol spelen, is de kans dat ze worden overgenomen door machines niet erg groot – volgens Oxford-onderzoek zelfs minder dan 1 procent.

  1. Digital marketing en design

Je kan machines veel kwaliteiten toedichten, maar erg creatief zijn ze niet. Creatieve beroepen die richten op complexe samenwerkingen tussen ideeën, woorden en beelden met gedeelde culturele en sociale waarden hebben daarom een grote kans de opmars van de machines te overleven. Denk aan digital marketing bijvoorbeeld, een vakgebied waarin het aantal vacatures op Indeed met 222 procent toenam ten opzichte van 2014.

  1. Logistiek management

Leveren drones straks pakketjes voor de deur af? Dat klinkt niet als een onrealistisch scenario, en software is nu al in staat om de snelste routes van A naar B te plannen. Dat betekent echter niet dat machines de hele logistieke sector overnemen. Want hoe goed ze hun werk straks dan misschien ook doen, er zullen altijd mensen nodig zijn om erop toe te zien dat machines de vaak complexe logistieke processen op de juiste manier uitvoeren.

  1. Human resources

In de strijd om het schaarse talent zullen bedrijven steeds meer uit de kast moeten halen om personeel aan te trekken en te behouden. Daar is een belangrijke rol weggelegd voor HR-professionals, met typische menselijke kwaliteiten als inlevingsvormen. Wel zullen zij hun rol zien veranderen. Naast emotionele intelligentie, zullen zij door de opkomst van datagedreven HR-strategieën en geautomatiseerde screening steeds vaker thuis moeten zijn in zaken als software en analytics.

  1. Losse klussen

Bedrijven als Uber zorgen ervoor dat mensen steeds vaker losse klussen aannemen, de zogenaamde gig economy. Het enige wat chauffeurs bij Uber nodig hebben om flexibel te werken in hun eigen tijd is een smartphone en een auto, en dit zorgt voor een ware revolutie in de dienstensector. De wereldwijde interesse in de gig economy nam tussen 2013 en 2015 met 23,1 procent toe. En naarmate dit model steeds beter geaccepteerd en gereguleerd wordt, wordt het voor werkzoekenden steeds makkelijker om deel te nemen.

  1. Leraren

Educatie is een sector waarin er een sterke vraag blijft bestaan naar personeel. Sterker nog, er was in Nederland nog nooit zoveel vraag naar middelbareschoolleraren als in 2014. En aangezien veel leraren de komende jaren met pensioen gaan, is de verwachting dat die vraag alleen nog maar toeneemt. Komt bij dat online learning-tools het steeds makkelijker maken om wereldwijd les te geven. Een aantrekkelijke ontwikkeling als je bedenkt dat de vraag naar leraren in ontwikkelingslanden en opkomende economieën het sterkst is.

  1. Koks

Opmars van de machines of niet, mensen moeten blijven eten. En als het even kan ook lekker. De kans dat het beroep van kok zal worden geautomatiseerd is bovendien klein. Vanwege de benodigde creatieve intelligentie en complexe handmatige kwaliteiten schat Oxford de kans dat dit beroep wordt geautomatiseerd op 10 procent. En de vraag naar koks neemt toe. Nederland kende in 2015 252 procent meer vacatures voor keukenpersoneel dan twee jaar eerder, en vooral in de Randstad blijven vacatures voor koks vaak meer dan zes maanden openstaan.

TalentAttractionReport-CTA