Werknemers oordelen: dit zijn de 25 beste Nederlandse werkgevers

Er zijn nogal wat factoren die bepalen hoe aantrekkelijk een bedrijf is als werkgever. Denk aan het management, de arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, de werk-privébalans en de bedrijfscultuur. Precies die factoren namen we mee bij het samenstellen van de top 25 van beste werkgevers in Nederland. We analyseerden duizenden reviews die medewerkers over hun werkgever achterlaten op de individuele bedrijfspagina’s op Indeed.nl. Welke organisatie er als beste uitkwam? De gemeente Amsterdam.

Rangschikken

Voor het rangschikken van bedrijven maakten we gebruik van een eigen algoritme, waarbij we keken naar onder andere de gemiddelde beoordeling, het aantal reviews door werknemers en de vacaturegeschiedenis. De gemeente Amsterdam scoorde in alle categorieën gemiddeld het hoogst. Daarnaast kwam uit de reviews naar voren dat de gemeente Amsterdam vooral ‘een gezellige werkomgeving’ heeft. 

Hieronder de volledige top 25:

Een zeer gemêleerde lijst dus. Maar wat alle werkgevers gemeen hebben is dat ze allemaal door hun werknemers worden gewaardeerd, vooral om de manier waarop zij met hun personeel omgaan en hoe zij hen de ruimte bieden en belonen. Dit kan op het gebied van financiële compensatie zijn, maar ook voor wat betreft doorgroeimogelijkheden. Of het creëren van een prettige en leerzame werkomgeving, waarin ruimte is voor zelfontplooiing en het indelen van eigen werktijd.

Belangrijke factoren
Ons onderzoek laat zien dat bedrijven in Nederland met name goed scoren op de balans tussen werk en privé en de bedrijfscultuur. Werknemers hechten er steeds meer belang aan dat zij het op het werk naar hun zin hebben en dat dit in balans is met hun privésituatie, en organisaties spelen hier steeds beter op in door het aanbieden van werken in deeltijd en flexibele uren. Op deze manier kunnen werkgevers ook concurrentievoordeel behalen bij het aantrekken van talent. Uit het onderzoek komt daarnaast naar voren, dat ook een positieve bedrijfsomgeving en goed management belangrijke factoren zijn om een bedrijf te bestempelen als een geweldige plek om te werken.