Tussen de regels door lezen: wat een cv u écht over een kandidaat vertelt

Deze blogpost is de tweede in een reeks. In deel één benoemen we de vijf tekenen dat het tijd is om uw team uit te breiden.

Het gaat goed met uw bedrijf. Zo goed zelfs dat alles erop wijst dat het tijd is om nieuwe medewerkers aan het team toe te voegen. En bij het vinden van de juiste mensen hoort nu eenmaal het beoordelen van een stapel cv’s, een stap die u niet te gehaast wilt uitvoeren.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde recruiter maar zes seconden besteedt aan het beoordelen van een cv. Maar dat is lang niet genoeg om de beste kandidaten eruit te kunnen pikken.

Door iets meer aandacht te besteden aan een cv, kan dit document u veel meer vertellen over een kandidaat dan alleen zijn of haar werkervaring. Dan moet u alleen wel weten waar u op moet letten. Hieronder vindt u een overzicht van minder voor de hand liggende, maar waardevolle inzichten die u kunt opdoen uit een cv.

1. Geordendheid, oog voor detail en voorbereiding

Een goed opgemaakt cv, dat ook nog een duidelijk verhaal vertelt, zegt meer over een kandidaat dan wat er letterlijk in staat vermeld. Als de kandidaat de informatie in het cv duidelijk en logisch heeft gerangschikt, zegt dat veel over hoe die persoon denkt en in staat is om prioriteit te geven aan de juiste dingen.

Typfouten zijn bovendien meer dan alleen dat, ze kunnen een teken zijn van slordigheid. En als u op zoek bent naar een kandidaat om het leven eenvoudiger te maken voor uw collega’s, is het wellicht belangrijk dat uw nieuwe medewerker oog heeft voor detail. Natuurlijk hebben we allemaal  weleens een typfout gemaakt in een e-mail of in een chatbericht, maar een cv is een formeel document waarvan u zou verwachten dat de kandidaat er tijd en moeite in heeft gestoken. En zo zou het er dan ook uit moeten zien.

Verder is het goed om te letten op de gerichtheid van het cv. Heeft de kandidaat de moeite genomen om de functieomschrijving te lezen, of heeft u het gevoel dat de sollicitant een bulksollicitatie heeft verstuurd naar elke vacature die hij maar kon vinden? Als het cv specifiek de vaardigheden uitlicht waar u in uw vacaturetekst om vraagt, weet u dat de kandidaat de tijd heeft genomen om zich te verdiepen in de wensen van uw organisatie en heeft nagedacht over hoe hij of zij u verder kan helpen.

2. Soft skills: communicatie, teamwork en integriteit

Zeker voor medewerkers die veel direct contact hebben met hun collega’s of klanten, is het belangrijk dat ze beschikken over de soft skills om effectief en in harmonie met elkaar samen te werken.

Sterker nog, Harvard, Boston College en de University of Michigan deden onlangs onderzoek naar het trainen van soft skills als communicatie en probleemoplossend vermogen. Wat blijkt? Dit soort trainingen boosten de productiviteit en retentie met 12 procent, en leveren zelfs een return-on-investment op van 256 procent. Daar komt nog eens bij dat de verwachting is dat deze vaardigheden in de nabije toekomst nog belangrijker worden.

Aangezien niet iedereen soft skills op zijn cv vermeldt, is het herkennen van dit soort vaardigheden niet altijd even eenvoudig. Toch is het mogelijk om ze te vinden, als u begrijpt dat empathie de basis vormt voor deze vaardigheden. En empathie kan zich in simpele dingen uiten, zoals eer toekennen aan wie eer toekomt. Claimt de kandidaat successen in zijn solo-prestaties, of schrijft hij die toe aan teamprestaties?

Zelfs als het waar is dat een kandidaat successen volledig op eigen houtje heeft geboekt, is het goed om u ervan bewust te zijn dat onvervangbare werknemers een potentieel gevaar vormen voor bedrijfsprocessen. Zeker als maar één persoon kennis heeft van specifieke, bedrijfskritieke processen. Zelfs als u op zoek bent naar uw eerste werknemer is het beter om op zoek te gaan naar een teamspeler die goed met u samenwerkt.

3. Vasthoudendheid en motivatie  

Uw bedrijf heeft te maken met een grote diversiteit aan uitdagingen. Het vermogen om daar juist op te reageren kan het verschil maken tussen zakelijke groei of terugslag. Zoek daarom naar tekenen van vasthoudendheid op een cv.

Bleef de kandidaat bijvoorbeeld doorbijten toen hij voor een lastige uitdaging stond? Benaderde hij het probleem op verschillende manieren om tot de juiste oplossing te komen? Dit is uiteraard niet altijd even eenvoudig om te herkennen op een cv. Toch zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten.

Maakt het cv u duidelijk wat voor resultaten de kandidaat boekte? Denk aan procentuele stijgingen of afnames, het aantal geholpen klanten of het aantal geproduceerde producten.

Zelfs als de cijfers op een cv niet relevant zijn voor uw vacatures, zeggen ze wel iets over het feit dat de kandidaat resultaatgericht is en zijn eigen voortgang monitort. En als het ging om een uitdagend of ambitieus project is de kans groot dat hij of zij het probleem op verschillende manieren heeft benaderd om tot een oplossing te komen.

Gemotiveerde werknemers werken bovendien niet alleen hard, maar nemen ook verantwoordelijkheid voor hun werk en gaan daarbij net iets verder dan van ze verwacht wordt. Zoek daarom naar uitdrukkingen als ‘aangestuurd’, ‘ontwikkeld’ en ‘bedacht’ op een cv en vraag kandidaten tijdens het sollicitatiegesprek daar meer over te vertellen.

4. Tekenen van groei

Een cv kan u uiteraard veel vertellen over de ervaring van een kandidaat. U kunt er alleen niet per definitie van uitgaan dat een lang en divers overzicht van voormalige functies betekent dat u te maken heeft met een sterke kandidaat.

Hoe lang werkte een kandidaat bijvoorbeeld bij zijn vorige werkgevers? Als iemand lang in dienst blijft bij zijn werkgevers is dat indrukwekkend, zeker als dat hand in hand gaat met persoonlijke groei.

Daarbij is het uiteraard goed om op te merken dat deze regel niet altijd opgaat. Als iemand vaak van baan wisselt om zo verder te komen in zijn carrière, kunt u dat immers ook zien als een teken van vindingrijkheid. En als iemand juist lang hetzelfde blijft werk doen, kan dat ook betekenen dat iemand een passie heeft voor zijn vak.

Ieder verhaal is anders en niet alle bedrijven bieden kandidaten dezelfde kansen. Het belangrijkste is daarom om dit soort details op te merken en die te gebruiken als basis voor de vragen in de volgende fase van het recruitmentproces: het sollicitatiegesprek.

Op het sollicitatiegesprek komen we binnenkort in een volgende blogpost terug. Wilt u in de tussentijd alvast proactief op zoek naar geschikte kandidaten? Probeer Indeed CV, waarmee u door miljoenen cv’s kunt zoeken naar geschikte kandidaten die klaar zijn voor een nieuwe stap in hun carrière.

Indeed CV
*) Algemene Voorwaarden