Vacatures: wat vinden kandidaten nu echt belangrijk?

De arbeidsmarkt wordt met de dag competitiever. Het beste talent aantrekken vergt tegenwoordig een vlekkeloos en overtuigend wervingsproces, ook buiten sourcing, screening en sollicitatiegesprekken. Maar zelfs nu recruitmentprocessen steeds geraffineerder zijn, worden veel aanbiedingen nog steeds afgewezen.

Waar zijn kandidaten naar op zoek en waar schieten werkgevers te kort?

In ons meest recente rapport, Onderzoek naar het werven van talent: Wat vindt de hedendaagse kandidaat belangrijk?, wordt onthuld welke factoren kandidaten overwegen wanneer zij moeten beslissen of zij een baan aannemen of niet. Het is geen verrassing dat salaris voor 61% van werkende respondenten de belangrijkste factor is. Maar uit het online onderzoek dat Harris poll in juli onder ruim 2000 volwassenen in Nederland voor Indeed heeft uitgevoerd, is gebleken dat er ook andere factoren zijn die een even belangrijke rol spelen voor kandidaten.

Laten we de drie belangrijkste overwegingen van mensen ten aanzien van banen nader bekijken:

Aantrekkelijk salaris en vergoedingen

Alhoewel een aantrekkelijk salaris de meest voor de hand liggende manier lijkt om veel gevraagd talent te interesseren, blijkt uit ons onderzoek dat maar 11% van nieuwe medewerkers een recente aanbieding hadden afgeslagen vanwege een slecht salaris. 61% van de werkende kandidaten beweerde dat het loon hen het meest zou aantrekken om een nieuwe baan te overwegen.

Naast een passende compensatie voor een skillset die in trek is, willen mensen ook graag dat een werkgever hen waardeert en het salaris is vaak een duidelijke erkenning van die waarde.

Locatie, locatie, locatie

Wanneer kandidaten een nieuwe baan overwegen, zijn zij zich zeer bewust van de locatie. 37% van de werkende kandidaten geeft aan dat een baan op een goede locatie hen het meeste zou aantrekken. 6% wees hun meest recente baanaanbod zelfs af omdat het niet de juiste locatie was. Voor recruiters en managers kan het van belang zijn om buiten de geografische locatie te zoeken naar de talenten die zij willen vinden.

Het bieden van de optie om te kunnen thuiswerken kan een andere manier zijn om dit probleem te omzeilen. Tara M. Sinclair, Chief Economist bij Indeed, zegt: “Thuiswerken is een manier voor werkzoekenden om van carrière te veranderen zonder te worden beperkt door de plaats waar dat werk wordt uitgevoerd. Het biedt ook mogelijkheden voor werkgevers die het moeilijk vinden om één locatie te kiezen om aan al hun talentenbehoeften te voldoen. Dit is vooral belangrijk wanneer zij kandidaten zoeken met gewilde vaardigheden.”

Balans tussen werk en privé

Als werkgevers het beste talent willen aantrekken en behouden, moeten zij zich aanpassen aan kandidaten die behoefte hebben aan flexibiliteit op het werk. 40% van de werkende kandidaten werden aangetrokken tot een baan omdat deze flexibele uren bood.

“Een van de meest fundamentele verschuivingen op de arbeidsmarkt in de afgelopen 20 jaar is de ommekeer van een ‘live to work’ mentaliteit naar ‘work to live’ “, zegt Barb Bidan, VP Global Talent Acquisition bij Indeed. “De meest getalenteerde mensen eisen betere werkomstandigheden en geven de voorkeur aan bedrijven en aanbiedingen die de werknemer centraal stellen met een duidelijke missie om de werknemer als een individu te respecteren, wiens belangen ook buiten de werkplek leven.”

Werkgevers die begrijpen wat de moderne kandidaat motiveert, zullen hun bedrijf dusdanig positioneren dat zij toptalenten aantrekken die bij hen willen werken. Of het nu gaat om een fantastisch salaris, een infrastructuur voor werken op afstand of flexibiliteit op het kantoor, het luisteren naar de behoeften en wensen van de meest gewilde kandidaten zal je vacature doen opvallen.

Download uw gratis exemplaar van het rapport, Onderzoek naar het werven van talent: Wat vindt de hedendaagse kandidaat belangrijk?, om meer inzicht te krijgen in hoe kandidaten tegenwoordig beslissingen nemen.

Onderzoek naar het werven van talent