Wanneer zoeken Europeanen naar vacatures?

Timing is belangrijk. En niet alleen in de zakenwereld, sport of politiek, maar ook tijdens het zoeken naar een baan. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is het voor werkgevers nuttig om inzicht te hebben in wanneer potentiële kandidaten op banenjacht gaan. Met dit inzicht zijn zij namelijk in staat met hun vacatures zo veel mogelijk werkzoekenden te bereiken. Dit vergroot de kans op het vinden van de juiste kandidaat.

Indeed bevindt zich in de unieke positie om werkgevers daarbij te helpen. Iedere maand hebben wij 200 miljoen unieke gebruikers uit meer dan zestig landen, waarvan meer dan drie miljoen uit Nederland. Door de data van deze gebruikers te verzamelen, kunnen wij vaststellen op welke dagen en tijdstippen zij naar een baan zoeken.

Voor een duidelijk beeld doken we iets dieper in de data: we analyseerden de relevante zoekopdrachten die in 2016 via de websites in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland werden uitgevoerd. Dit is wat we ontdekten:

Meeste zoekopdrachten aan het begin van de week

De meeste werkzoekenden speuren aan het begin van de week naar geschikte vacatures. In de meeste landen zijn maandag en dinsdag even druk, hoewel de Britten en Ieren een voorkeur lijken te hebben voor dinsdag. Als werkgever bereikt u dus een groter publiek wanneer u uw vacatures op maandag- of dinsdagochtend plaatst.

Nederlanders zoeken ’s avonds naar een baan

Hoewel de Duitsers al vroeg hun laptop of smartphone erbij pakken, zijn de rest van de onderzochte Europeanen er pas later bij. Met name de Nederlanders, Britten en Ieren starten ’s ochtends rustig op en zijn doordeweeks vooral ’s avonds actief.

Kom niet aan het weekend

Opvallend is dat de meeste werkzoekenden het weekend als heilig beschouwen. Dat betekent dat de zoektocht naar vacatures van donderdagavond tot en met zondagmiddag vrijwel stilligt. Vanaf zondagavond gaan de werkzoekenden er weer met frisse moed tegenaan. Mogelijk houdt dit verband met de start van de nieuwe werkweek.

Seizoensverschillen

Uit ons onderzoek blijkt ook dat er per seizoen naar verschillende soorten functies wordt gezocht. In de zomerperiode is er vanwege warmer weer vaak meer interesse in parttime- en flexibele functies. In Nederland wordt het meest gezocht op functies als ‘medewerker vulploegdienst’, maar ook functies voor werk op Schiphol, in de schoonmaakbranche en op festivals zijn in deze maanden populair. Een logische verklaring hiervoor is het feit dat veel jongeren tijdens deze periode vrij zijn en in de zomer een (extra) zakcentje willen verdienen.

Timing telt

Hoewel de verschillen in zoekgedrag en timing van de Europeanen niet ontzettend ver uiteenliggen, zijn de voorkeur en het gedrag van werkzoekenden wel degelijk belangrijk. Het begrijpen van deze verschillen speelt namelijk een belangrijke rol in het creëren van een succesvolle recruitmentstrategie. Hoe meer u over het zoekgedrag van uw potentiële kandidaten weet, hoe sneller u de juiste match voor uw organisatie vindt.