Een onverslaanbaar team: vier essentiële lessen van een global recruiter

Door: Ed Delgado, Director of Global Sourcing van Indeed

Een van de vele voordelen van leiderschap is dat je soms de mogelijkheid krijgt je eigen team samen te stellen. Tot nu toe heb ik dit twee keer mogen doen. De eerste keer was in 2014, toen ik nog bij Yahoo werkte en een reorganisatie ervoor zorgde dat alle recruiters van het bedrijf vanaf dat moment onder mijn gezag vielen. Nu ik bij Indeed werk, krijg ik opnieuw zo’n kans, alleen deze keer mag ik het team helemaal zelf uitkiezen en gaat het om een groter project.

Hoe groot? Laat ik het zo stellen: het doel van mijn team is om over de hele wereld een diverse groep werkzoekenden te vinden, aan te trekken en te activeren om Indeed nog verder te laten groeien. Wij ondersteunen alle 24 Indeed-locaties, gevestigd in twaalf verschillende landen. We zijn een internationaal team van achttien mensen. En we blijven groeien.

Toen ik in maart 2016 startte met deze baan, bestond het team uit slechts zes mensen en had Indeed pas sinds anderhalf jaar een recruiter in dienst. Met een nieuw team uitbreiden op internationaal niveau is een flinke uitdaging en ik heb ontdekt dat je slagingskans afhankelijk is van je vermogen om te luisteren, op te leiden, aan te trekken en te ontwikkelen. Deze vier elementen samen staan beter bekend onder de noemer L.E.A.D. (Listen, Educate, Attract en Develop).

Laten we eens onderzoeken wat dit in de praktijk betekent en hoe je het L.E.A.D.-principe gebruikt bij het samenstellen van je team.

Listen: blijf actief luisteren

Luister naar iedereen: je klanten, partners en teamleden. Zo krijg je inzicht in de huidige status van je recruitmentproces en alle bijbehorende mogelijke obstakels, valkuilen en uitdagingen. Ja, dit kost tijd en nee, je krijgt echt niet altijd de antwoorden die je wilt horen, maar het is een essentieel onderdeel van het proces. Neem het van mij aan: ook ik ben een aantal keer de mist ingegaan door niet actief te luisteren of door het na te laten moeilijke vragen te stellen.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet alleen afgaat op de mening van interne partners die je rechtstreeks ondersteunt, zoals recruitment. Stap uit je comfortzone. Praat ook met de leiders van je organisatie, met de werkzoekenden die je team werft en met de medewerkers waarmee zij te maken hebben, inclusief de HR-managers. Praat met mensen totdat ze je smeken op te houden (oké, dat is misschien wat overdreven, maar blijf in ieder geval niet op de achtergrond).

Een vraag die ik iedereen stel is: ‘Hoe ondersteunt recruitment je bij het behalen van je doelen?’ Deze vraag zet mensen aan het denken en komt meteen ter zake. De inzichten die voortkomen uit het antwoord op deze vraag zijn van groot belang voor de schaalbare processen die je ontwerpt, de structuur van je team, de beoogde prestaties en de uiteindelijke visie van je team.

Educate: blijf constant alert

Grenzen vervagen, vooroordelen ontstaan, en blinde vlekken gevormd door eerdere ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je soms vergeet wat er nu toe doet. Het probleem? Als je je verhaal niet deelt, vormen mensen zelf een idee over wat je doet. Daarom is het jouw verantwoordelijkheid om partners, collega’s en recruitmentteams uit te leggen wat jouw team precies kan en doet.

Om aan te tonen hoeveel waarde je team toevoegt aan het overkoepelende recruitmentproces, is het belangrijk om ook buiten je eigen afdelingen regelmatig te vertellen wat jullie doen. Wacht niet op een uitnodiging, maar ga direct aan de slag en neem het initiatief! Het afgelopen jaar heb ik iedere kans aangegrepen en ook zelf kansen gecreëerd om te vertellen hoe mijn team te werk gaat.

Ik vertel over alles wat we doen, inclusief de trainingen die we geven, de kennis die we vergaren, de tools die we bouwen voor recruiters en onze focus op verschillende recruitment-initiatieven. Naast – uiteraard – het werven van talent. Het resultaat? Het volledige bedrijf is beter op de hoogte van wat wij voor ze kunnen betekenen. Zelfs senior managers komen nu naar me toe en vragen om hulp van het recruitmentteam.

Attract: vorm een getalenteerd team

Onthoud: je stelt niet zomaar een team samen – het doel is om een zeer getalenteerd en vernieuwend team te creëren.

Een boek dat mij goed heeft geholpen, is ‘Virtuoso Teams: The Extraordinary Stories of Extraordinary Teams’. Een van de lessen die de auteurs leerden van de zeven teams die ze onderzochten, was: de beste leiders zijn nooit tevreden met een willekeurige kandidaat, maar werven alleen de meest getalenteerde personen.

Natuurlijk is het soms makkelijker (en sneller) om te kiezen voor een willekeurige kandidaat. Maar vraag jezelf eens af: als ik dat doe, bereik ik dan mijn langetermijndoelstelling? Stel ik dan echt een topteam samen? En boek ik dan wel resultaat?

Je teamdynamiek, talenten die elkaar aanvullen en succesvol zijn in je werk én binnen het bedrijf: al deze aspecten vereisen een holistische aanpak. Met elke kandidaat die je aanneemt, moeten de prestaties van je team verbeteren.

Develop: haal alles uit je medewerkers

Om de vaardigheden binnen je team naar een hoger niveau te tillen, heb je een constante focus op verbetering nodig. Maar ook een coachingsaanpak die zich richt op de sterke kanten van je team. Zorg ervoor dat je je team door en door kent en weet wat ieders unieke talenten zijn. Zo kunnen zij het beste uit zichzelf halen.

Er zijn verschillende manieren waarop je je team kunt helpen bij het ontdekken van hun sterke kanten. Een van mijn favoriete tools is StrengthsFinder. Iedere medewerkers moet een assessment afleggen en vervolgens geeft de uitkomst mij inzicht in de unieke vaardigheden binnen mijn team.

Onderdeel van het coachingsproject is een specifiek actiepunt dat bedoeld is om het maximale uit die vastgestelde unieke vaardigheid te halen. Dit vergroot de medewerkersbetrokkenheid, stimuleert gesprekken over loopbaanontwikkeling en stelt mij in staat alles uit mijn team te halen.

Conclusie

Het komt niet zo vaak voor dat je helemaal zelf een team mag samenstellen. Het afgelopen jaar was dan ook een van de meest trotse en spannende momenten uit mijn carrière. Daarnaast is het heel mooi om te zien hoe het werk van mijn team op internationaal niveau bijdraagt aan de missie van Indeed – ‘wij helpen mensen aan een baan’.

Hoewel veel van de basisbeginselen en de sociale infrastructuur voor dit internationale team inmiddels zijn vastgesteld, zijn we nog niet klaar. Indeed blijft groeien, en ik herinner mezelf er constant aan bezig te blijven met L.E.A.D. Zo help ik mijn team ook dit jaar weer nieuwe successen te behalen.

Ben je een team aan het samenstellen? Neem het L.E.A.D.-principe dan ook eens in overweging (voor mij heeft het zeker gewerkt.) Maar onthoud dat je naast het volgen van deze richtlijnen, vooral niet moet vergeten te genieten van deze mooie kans!