Wat iedere recruiter kan leren van het complexe wervingsproces in de IT – 4 best practices

Het werven van IT-talent is een lastige opgave. Voor functies in de IT zijn zeer specifieke en specialistische vaardigheden vereist, waardoor er vaak maar een handvol geschikte kandidaten te vinden is. Hier komt nog bij dat IT-talent momenteel het meest gezochte talent wereldwijd is. Een flinke uitdaging voor IT-recruiters. Hoe gaan zij te werk?

IT-recruiters moeten meesters zijn in het screenen van kandidaten. Gedurende het gehele sollicitatieproces moeten ze scherp en kritisch zijn; terwijl ze kandidaten tegelijkertijd op een vriendelijke en toegankelijke manier willen benaderen.

Wat kunnen recruiters in andere sectoren van IT-recruiters leren? In dit artikel zetten we vier best practices op een rij.

1. Werf zowel actieve als passieve kandidaten

Zodra er een nieuwe vacature beschikbaar komt, kijken IT-recruiters niet alleen naar actieve werkzoekenden, maar juíst ook naar passieve. Ze willen immers de meest geschikte kandidaat werven en als deze toevallig nu niet actief aan het zoeken is, betekent dit niet dat zij deze zomaar uitsluiten.

Wilt u ook passieve kandidaten werven? Dan is het allereerst belangrijk om uw huidige medewerkers op de hoogte te stellen van de vacature en hen te vragen naar referrals. Daarnaast kunt u een online tool gebruiken, zoals Indeed CV, om kandidaten te vinden met de juiste vaardigheden.

Heeft u een aantal potentiële kandidaten gevonden? Neem dan de tijd om iedere kandidaat een persoonlijke e-mail te sturen waarin u duidelijk vermeldt waar u naar op zoek bent en waarom u denkt dat deze persoon geschikt is voor de functie. Met een persoonlijk bericht laat u zien dat u uw huiswerk gedaan heeft én u zorgt ervoor dat u opvalt. Veel kandidaten reageren niet op een standaard e-mail, met een persoonlijk bericht verhoogt u de kans op een reactie aanzienlijk.

Naast passieve kandidaten hecht de moderne IT-recruiter uiteraard ook veel waarde aan actieve werkzoekenden. Actieve kandidaten, die uw organisatie zelf benaderen, weten wat ze willen en zijn klaar voor verandering. Uit onderzoek blijkt dat 49% van de werkende volwassenen denkt dat zij succesvoller zullen zijn in een baan die ze zelf hebben gevonden, dan in een baan waarvoor ze door een recruiter of bedrijf benaderd zijn.

2. Test kandidaten tijdens de telefonische sollicitatie

We weten allemaal dat een cv niet het volledige verhaal van een kandidaat vertelt. Een telefonische sollicitatie is daarom van groot belang. Telefonische sollicitaties worden nu vaak nog ingezet om de kandidaat toelichting te laten geven op zijn achtergrond, verantwoordelijkheden en doelen. IT-recruiters gaan vaak een stap verder en gebruiken dit gesprek om kritische vaardigheden te testen die de kandidaat moet hebben om de functie succesvol te kunnen bekleden.

Bij Indeed gebruiken we bijvoorbeeld screen sharing software waarmee we een kandidaat kunnen laten coderen tijdens de telefonische sollicitatie. Coderen is slechts een voorbeeld, uiteraard kunt u allerlei vaardigheden testen via de telefoon. Op basis van de uitkomst van de test bepaalt u vervolgens of de kandidaat in aanmerking komt voor een face-to-facegesprek bij u op kantoor.

Naast de vaardighedentest, is het tijdens een telefonische sollicitatie belangrijk om cruciale vragen helemaal aan het begin van het gesprek te stellen. Twijfelt u aan bepaalde kwalificatie? Ga hier dan direct dieper op in, zodat u zeker weet dat de kandidaat voldoet aan de belangrijkste functiecriteria.

3. Haal meer uit het face-to-facegesprek

Wat doet de IT-recruiter als een kandidaat de telefonische test heeft doorstaan en klaar is voor een face-to-facegesprek op kantoor? Hij gebruikt dit bezoek om de organisatie te ‘verkopen’ en bekijkt tevens of de kandidaat past in de bedrijfscultuur.

Hoe kunt u dit aanpakken? Loop bijvoorbeeld samen met de kandidaat een rondje over de werkvloer en stel hem of haar voor aan het team waar hij misschien binnenkort wel onderdeel van is. Laat beide partijen met elkaar praten en observeer of de kandidaat zich comfortabel voelt in de teamdynamiek.

Bij Indeed laten we kandidaten tijdens hun bezoek een ‘whiteboard-test’ doen. Dit houdt in dat de kandidaat een opdracht krijgt en deze moet uitwerken op een whiteboard. Dit alles gebeurt onder toeziend oog van het betreffende team. Deze test geeft ons inzicht in zowel bekwaamheid als stressbestendigheid van de kandidaat.

Om ook op de lange termijn succes te behalen, heeft u mensen nodig die zich verbonden voelen met uw organisatie en de missie van uw organisatie uitdragen naar de buitenwereld. Vraag daarom ook naar de waarden en toekomstdromen van de kandidaat en bekijk of zijn of haar antwoorden overeenkomen met die van uw organisatie.

Tot slot is het face-to-facegesprek een kans voor u als recruiter om uw passie voor uw baan en uw organisatie te laten zien. Als u gelooft in uw organisatie, voelt de kandidaat uw energie en zal dit een positieve uitwerking hebben op de kandidaat – natuurlijk niet in alle gevallen. Gebruik deze tijd om alle voordelen, compensaties en secundaire arbeidsvoorwaarden te bespreken. Kortom, zorg ervoor dat kandidaten volledig op de hoogte zijn van alle extra’s die uw organisatie te bieden heeft.

4. Doe een eerlijk en concurrerend voorstel

Het salaris van IT-talent liegt er niet om en behoort tot de meest competitieve op de markt. IT-talenten zijn zo gewild, dat ze vaak kunnen kiezen tussen verschillende organisaties. Om een talent binnen te halen, moeten ze dus een voorstel krijgen waar ze geen nee tegen kúnnen zeggen.

Ook als recruiter buiten de IT, is het goed om deze gedachte in het achterhoofd te houden. Allereerst is het belangrijk om meteen tijdens het eerste gesprek een salarisindicatie te vragen. Zo kunt u een eventuele ‘mismatch’ al in een vroeg stadium voorkomen.

Vervolgens is het verstandig om actuele data te raadplegen zodat u uw voorstel kunt onderbouwen. Onderzoek bijvoorbeeld wat de kosten zijn voor levensonderhoud in een bepaald land (of bepaalde stad), hoeveel de inkomstenbelasting bedraagt en welke salarissen normaal gesproken gehanteerd worden voor de functie. Deze inzichten helpen u om uw nieuwe talent een eerlijk en concurrerend voorstel te kunnen doen.

Bent u er klaar voor om deze vier best practices in de praktijk te brengen? Zet uw vacature dan vandaag nog gratis online op Indeed.