De 5 grootste recruitmentuitdagingen in het mkb

Inclusief tips om hier succesvol op in te spelen

Als het om recruitment gaat, ondervinden veel mkb-ondernemers uitdagingen. Waar worstelen ze het meest mee? Om dit te achterhalen onderzochten we wervingsprocessen van mkb-organisaties in Nederland. We vroegen 315 mensen die verantwoordelijk zijn voor recruitment bij mkb-bedrijven tegen welke obstakels zij aanlopen bij het zoeken naar nieuw personeel.

De vijf grootste recruitmentuitdagingen die naar voren kwamen uit ons onderzoek zetten we hieronder voor u op een rij. Inclusief praktische tips om die uitdagingen om te zetten in mogelijkheden. Zo haalt u het beste uit uw wervingsproces.

1. Meer dan 40% van de mkb-bedrijven heeft moeite met het vinden van de juiste kandidaten

We vroegen de respondenten naar hun grootste uitdaging bij het aannemen van personeel. Hieruit blijkt dat 42% van de mkb-bedrijven het meeste moeite heeft met het aantrekken van de juiste kandidaten die passen bij de bedrijfscultuur.

Waarom is het nu zo moeilijk om de juiste kandidaten aan te trekken? We zien dat zowel werkgevers als werkzoekenden steeds meer waarde hechten aan de ‘fit’ met de bedrijfscultuur.

Onderzoek in opdracht van Indeed

Kandidaten onderzoeken vaak al voordat ze daadwerkelijk solliciteren op een vacature of ze bij het bedrijf zouden willen werken. Als werkgever kunt u inspelen op deze trend door al in de vacaturetekst meer te vertellen over uw bedrijfscultuur.

Als u als werkgever wilt opvallen, is het bieden van een goed salaris alleen niet voldoende. Een aantrekkelijke werkomgeving en goede arbeidsvoorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Kandidaten letten bijvoorbeeld op de mogelijkheden rondom flexibele werktijden en thuiswerken en of ze een laptop of telefoon van de zaak krijgen.

2. Een aansprekende vacaturetekst schrijven blijkt geen koud kunstje

Wanneer we kijken naar de uitdagingen bij het uitzetten van een vacature blijkt het schrijven van een aansprekende vacaturetekst een flinke uitdaging: 32% van de mkb-bedrijven heeft hier moeite mee.

Onderzoek in opdracht van Indeed

Heel begrijpelijk: een pakkende vacaturetekst is immers niet in vijf minuten geschreven en juist bij groeiende mkb-bedrijven blijft er vaak weinig tijd over om veel aandacht in recruitment te steken. Hieronder alvast twee praktische tips die u kunt gebruiken bij het schrijven van uw volgende vacaturetekst: Zorg voor een pakkende, direct duidelijke titel. De ideale titel bevat niet meer dan 80 tekens.

Vermeld voldoende details, maar maak uw vacaturetekst niet te lang. Wist u dat vacatureteksten met een lengte tussen 700 en 2.000 tekens 30% meer sollicitaties opleveren?

Meer tips voor het schrijven van vacatureteksten vindt u in ons e-book: 10 tips voor de beste vacatureteksten.

3. Ruim eenderde van de mkb-bedrijven kampt met te weinig binnenkomende sollicitaties

Een andere uitdaging die mkb’ers ondervinden, is te weinig binnenkomende sollicitaties. 33% van de mkb-bedrijven ziet te weinig sollicitaties als belangrijkste uitdaging bij het online uitzetten van een vacature.

Onderzoek in opdracht van Indeed

Daarnaast duurt het vaak relatief lang tot een medewerker is aangenomen. Meer dan de helft van de mkb-ondernemers geeft aan dat het een tot drie maanden kost om een nieuwe medewerker aan te nemen.

Uw vacature onder de aandacht brengen van de juiste kandidaten, vervolgens voldoende sollicitaties binnen krijgen die ook nog eens binnen een redelijke termijn leiden tot een succesvolle nieuwe medewerker, lijkt voor sommige mkb’ers onbegonnen werk. Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn.

Onze tip om meer sollicitaties binnen te laten komen: investeer in bereik en zichtbaarheid. Waarom? Anno 2017 geven werkzoekenden de voorkeur aan een kort sollicitatieproces. Speel in op deze wens en plaats uw vacatures op een vacaturesite, zoals Indeed, waar werkzoekenden met één druk op de knop kunnen solliciteren.

Bovendien bereikt u door het inzetten van een online vacaturesite miljoenen werkzoekenden.  Daarnaast is het belang te investeren in zichtbaarheid. Met een gesponsorde vacature op Indeed blijven uw vacatures langer in de zoekresultaten zichtbaar en zal uw vacature beter gevonden worden door potentiële kandidaten.

4. Carrière- en doorgroeimogelijkheden zijn cruciaal voor het vasthouden van personeel

De vierde uitdaging is het (voor langere tijd) vasthouden van personeel. En dan vooral het bieden van carrière- en doorgroeimogelijkheden binnen de eigen onderneming.

Onderzoek in opdracht van Indeed

Binnen een bedrijf zijn ontwikkelingsmogelijkheden en een gevoel van betrokkenheid bepalende factoren personeel te motiveren en te behouden. Groeimogelijkheden kunt u creëren door collega’s onderling kennis te laten delen en uw personeel ervaringen te laten opdoen in andere functies.

Ga daarnaast aan de slag met een Persoonlijk Ontwikkelingsplan voor iedere medewerker. In dit plan geeft u duidelijk aan welke leerdoelen iedere medewerker heeft, en wat u van hem of haar verwacht. Door de doelen samen met uw medewerker op te stellen, creëert u een gevoel van betrokkenheid en zullen zij extra gemotiveerd ze te behalen en misschien zelfs wel te overtreffen!

5. Een effectief sollicitatieproces creëren: korter, persoonlijker én mobielvriendelijk

Mkb-ondernemers hebben een duidelijke voorkeur voor een ander verloop van de sollicitatieprocedure – die zien zij graag korter, persoonlijker en mobieler.

Zo zouden ze graag videogesprekken of speed-sollicitaties invoeren om kandidaten beter te kunnen screenen. Hierdoor hopen zij het sollicitatieproces informeler en toegankelijker te maken. Een ander verbeterpunt dat de respondenten aangeven, is sneller actie te willen ondernemen na een sollicitatiegesprek.

Waar kunt u nu het beste beginnen als u uw sollicitatieproces wilt optimaliseren? Uit ons onderzoek blijkt dat het in het mkb steeds vaker mogelijk is om te solliciteren via online vacaturesites: van 33% in 2016 naar 41% in 2017. En hoewel we weten dat veel werkzoekenden deze sites via een mobiel apparaat bezoeken, is het sollicitatieproces bij 36% van de mkb-bedrijven nog niet voor mobiel geoptimaliseerd.

Onderzoek in opdracht van Indeed

Weet u niet zeker of uw sollicitatieproces al geschikt is voor mobiel? Solliciteer dan zelf eens op uw eigen vacature via uw telefoon en kijk waar u tegenaan loopt.

Is uw sollicitatieproces nog niet mobielvriendelijk? Geen nood, Indeed biedt een vereenvoudigd sollicitatieproces, zodat kandidaten vanaf elk (mobiel) apparaat makkelijk op vacatures kunnen solliciteren.