Jaaroverzicht zoeken naar vacatures: de wereldwijde trends van 2017

Zoeken naar vacatures 2017

Elk jaar kijken we bij Indeed graag terug op de trends die we voorbij zagen komen bij het zoeken naar vacatures. Welke zoektermen werden dit jaar vaker en welke juist minder vaak gebruikt? De patronen die hieruit naar voren komen vertellen ons niet alleen meer over de arbeidsmarkt, maar bieden ons ook inzicht in bredere maatschappelijke trends.

Dit jaar besloten we een stap verder gaan en hebben we trends op wereldwijde schaal onderzocht. We wilden erachter komen hoe werkzoekenden in verschillende landen te werk gaan: van Nederland tot Amerika en van Duitsland tot Australië.

Sommige trends zien we terug in meerdere landen, zoals het veelvuldig zoeken naar IT-vacatures en zoekopdrachten die te maken hebben met flexibiliteit. Terwijl andere trends juist heel landspecifiek zijn.

Zo zien we In Nederland bijvoorbeeld een explosieve groei van zoekopdrachten naar warenhuisketen Hudson’s Bay; in Duitsland stijgt ‘parttime baan’ in populariteit en in Amerika en Canada ziet de situatie er weer heel anders uit: hier groeit het aandeel van cannabis en marihuana gerelateerde zoektermen enorm. Waar komen deze verschillen vandaan?

Om dit te achterhalen, analyseerde het data science-team van Indeed honderdduizenden zoektermen in tien verschillende landen. Welke kenden de grootste groei en welke, laten we het zacht uitdrukken, waren niet zo populair?

Het resultaat? Een aantal fascinerende inzichten in wat werkzoekenden over de hele wereld gemeen hebben, en juist ook wat hen uniek maakt.

Zoeken naar vacatures in 2017