Hoe behoudt u personeel in het mkb?

Het werven van personeel kan al best een grote uitdaging zijn. Ervoor zorgen dat medewerkers voor langere tijd bij uw organisatie blijven, is misschien nóg wel moeilijker. Uit het nieuwste onderzoek van Indeed blijkt dat het behouden van personeel een van de grootste hoofdbrekers is van mkb’ers. Een op de vijf HR-verantwoordelijken zegt ’s nachts wakker te liggen van de vraag hoe zij de juiste werknemers aan boord kunnen houden.*

Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de medewerkers in het mkb (58%) het bedrijf binnen vijf jaar weer verlaat. En met zo’n vertrek verliezen mkb-bedrijven vaak kostbare kennis en kunde. Slechts een op de zes mensen (16%) is zeer loyaal en blijft minimaal elf jaar bij het bedrijf in dienst.

Natuurlijk kunt u vooraf nooit weten of de medewerker die u in dienst neemt voor meer dan 10 jaar bij u blijft, maar er zijn wel bepaalde factoren die u positief kunt beïnvloeden om vroegtijdig vertrek te voorkomen.

Een competitief salaris speelt uiteraard een rol, maar is niet voldoende. Wat kunt u extra doen om personeel voor langere tijd te behouden?

1. Bied interne carrière- en doorgroeimogelijkheden

Het bieden van goede doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling binnen een onderneming kan helpen bij het – voor langere tijd – behouden van personeel. 37% van de ondervraagden ziet dit echter als een grote uitdaging. Vooral bij financiële instellingen en het verzekeringswezen, horeca en recreatie, en zakelijke dienstverlening heeft respectievelijk 52%, 45% en 40% moeite met het bieden van voldoende carrièremogelijkheden.

Een aantal tips

Als mkb’er kunt u groeimogelijkheden creëren door collega’s onderling kennis te laten delen en uw personeel ervaringen te laten opdoen in andere functies.

Ga daarnaast aan de slag met een Persoonlijk Ontwikkelingsplan voor iedere medewerker. In dit plan geeft u duidelijk aan welke leerdoelen de medewerker heeft, en wat u van hem of haar verwacht. Door de doelen samen met uw medewerker op te stellen, creëert u een gevoel van betrokkenheid en zullen zij extra gemotiveerd zijn ze te behalen en misschien zelfs wel te overtreffen.

2. Creëer een bedrijfscultuur waar mensen willen blijven werken

Steeds vaker hebben we het over employer branding. En dat heeft een reden. In onze huidige krappe arbeidsmarkt hebben kandidaten een ruime keuze aan bedrijven en wordt er niet alleen kritisch naar salaris gekeken, maar speelt juist ook de bedrijfscultuur en locatie een grote rol bij de keuze voor een organisatie.

Nu lijkt het misschien onbegonnen werk om als mkb’er op te boksen tegen de grote merken in Nederland, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Mensen binden zich namelijk graag aan organisaties die dezelfde normen en waarden hebben als zijzelf. Dus als u erin slaagt hierop in te spelen en een unieke bedrijfscultuur te creëren, zult u – net als de grote namen – in het oog springen bij potentiële kandidaten.

Als u deze unieke bedrijfscultuur vervolgens ook tot uitvoering brengt en doet wat u beloofd heeft tijdens het recruitmentproces, maakt u de verwachtingen waar en verbindt u zich met uw medewerkers. Het gevolg? Hoogstwaarschijnlijk zullen ze blij zijn met hun keuze voor uw bedrijf en zo zal uw nieuw verworven talent minder snel geneigd zijn om na een half jaar alweer op te stappen.

Een paar ideeën

Waar moet u dan aan denken als het hebben over ‘unieke’ normen en waarden. Profiteer van het feit dat uw organisatie relatief klein is en benadruk dat persoonlijke betrokkenheid een grote rol speelt binnen uw organisatie. Communiceer duidelijk dat uw bedrijfscultuur erop is ingericht om mensen te ondersteunen en te motiveren, juist ook vanuit het management. Door dit persoonlijke element toe te voegen, kunt u zich onderscheiden. Om uw werkgeversmerk te versterken, is het zaak uw boodschap op allerlei manieren de wereld in te brengen.

Maak bijvoorbeeld een gratis Bedrijfspagina aan op Indeed. Elke werkgever met vacatures op Indeed heeft automatisch een bedrijfspagina. Met uw Indeed Bedrijfspagina zet u uw bedrijf en vacatures op een makkelijke en snelle manier in de spotlights. U kunt uw bedrijfspagina gemakkelijk inrichten via een tab in uw dashboard. Voeg uw logo toe, upload foto’s van uw kantoor of maak een leuke bedrijfsvideo. Uw huidige medewerkers kunnen reviews schrijven over hoe zij het werken bij uw organisatie ervaren – een zeer belangrijk aspect, aangezien reviews een belangrijke rol spelen bij het kiezen van een organisatie.

3. Persoonlijke arbeidsvoorwaarden en flexibele werktijden

Doordat mkb’ers kleiner zijn, is het makkelijker om werknemers persoonlijk te leren kennen en arbeidsvoorwaarden zo aan te passen, dat deze aansluiten op de behoeften van werknemers.

Denk bijvoorbeeld aan reiskostenvergoeding, een auto, fiets of telefoon van de zaak, de mogelijkheid om flexibel te werken, een pensioenregeling en trainingsbudget. Of een beloning in de vorm van promotie of salarisverhoging.

Maar er is meer

Bovengenoemde arbeidsvoorwaarden zijn uiteraard niet verkeerd, maar hiermee onderscheidt u zich niet van veel andere bedrijven. Verdiep u ook eens in de mogelijkheden die minder voor de hand liggen, maar die er wel voor zorgen dat medewerkers getriggerd worden bij u te komen werken. En, als ze vervolgens ondervinden hoe fijn deze voordelen zijn, ook bij u zullen blijven.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een fitnessabonnement of gratis bootcamp-lessen.
  • Teambuilding-activiteiten. Denk aan een aantal teamuitjes per jaar en vrijdagmiddagborrels, maar ook aan ontspanningsmogelijkheden op de werkvloer, zoals een tafeltennistafel.
  • Ontbijt- en lunchvoorzieningen.
  • Onbeperkte vrije dagen. Een trend die we bij steeds meer organisaties zien. Bynder was het eerste bedrijf dat in Nederland de proef op de som nam. Lees hier de bevindingen na het eerste jaar.

Bovenstaande mogelijkheden zijn uiteraard suggesties. Het is aan u te bepalen wat er voor uw organisatie haalbaar en mogelijk is en welke arbeidsvoorwaarden en beloningen passen bij uw bedrijf. Uiteraard verwachten uw medewerkers niet hetzelfde als van grotere bedrijven met een enorm budget. Maar alleen al door te luisteren naar hun wensen en hier – waar mogelijk – aan te voldoen, laat u zien dat u ze serieus neemt.

Zorg dat het totaalplaatje klopt

Kijk eens kritisch naar uw doorgroeimogelijkheden, bedrijfscultuur en arbeidsvoorwaarden en ga na waar en of er ruimte is voor verbetering. Zorg ervoor dat het totaalplaatje klopt.

Kortom: laat uw medewerkers zien hoe waardevol ze voor u zijn, luister naar hun wensen en zet net dat stapje extra. Tevreden en loyale medewerkers zijn immers de basis van uw succesvolle onderneming.

*Uitgevoerd door Team Vier in opdracht van Indeed, 2017 (n=315)