Hoe open zijn Nederlanders over hun zoektocht naar een nieuwe baan?  

Vakanties, verhuizingen, relatiestatus of een foto van de eerste echo: allemaal zaken die we regelmatig voorbij zien komen op social media. Maar hoe open zijn we eigenlijk over het zoeken naar een nieuwe baan?

Om dit te achterhalen heeft Indeed 10.000 werkzoekenden in negen landen geïnterviewd. Het doel van ons onderzoek The Privacy of Job Search*, was meer inzicht krijgen in de zorgen van werkzoekenden.

Online zoeken naar een baan is het laatste taboe op internet

En wat blijkt? In dit tijdperk van statusupdates en het delen van ons wel en wee op social media, valt het online zoeken naar een baan nog altijd in de taboesfeer.

Bijna een kwart van de wereldwijde werkzoekenden (24%), geeft aan dat dit het onderwerp is waarover ze het minst waarschijnlijk informatie online zouden delen, op gelijke hoogte met persoonlijke financiën.

De angsten van werkzoekenden

Maar waarom willen we juist de zoektocht naar een baan niet delen? We kwamen erachter dat bijna twee derde van de respondenten zich zorgen maakt over dat anderen erachter zullen komen.

Angst van werkzoekenden

Deze angst draagt vervolgens bij aan het geheimhouden van het sollicitatieproces. De helft van alle werkzoekenden vertelt hun partner niet dat ze gaan solliciteren. Van de werkzoekenden boven de 55 jaar houdt zelfs 60% zijn of haar sollicitatie verborgen voor hun partner, waarmee deze groep zich op dit gebied het meest in stilzwijgen hult.

Uit deze cijfers blijkt wel hoe gevoelig de zoektocht naar werk is. Na gezin en gezondheid is een carrière-verandering een van de belangrijkste aspecten van een mensenleven.

Carriere-veranderingen vallen onder de meest stressvolle levensgebeurtenissen

Top 3 angsten en emoties

Waar komen deze angsten en zorgen vandaan? Er blijkt sprake te zijn van een mix van praktische en meer persoonlijke angsten. Wereldwijd maakt 40% van de werkzoekenden zich zorgen dat hun huidige werkgever erachter komt. Een derde (34%) is bang dat ze de baan niet krijgen en een vijfde (20%) is bang dat ze zich mislukt zullen voelen.

 

De behoefte aan geheimhouding roept sterke emoties op bij mensen die van baan proberen te wisselen. Twee derde (64%) zegt zich bezorgd te voelen wanneer ze naar een nieuwe baan zoeken, de helft heeft het gevoel dat ze iets te verbergen hebben en voor een derde (33%) is de emotie nog extremer; zij hebben zelfs het gevoel een dubbelleven te leiden.

Top 3 angsten van werkzoekenden wereldwijd

Nederlanders het meest ontspannen en open over banenjacht, Britten het minst

Vooralsnog hebben we gekeken naar de wereldwijde cijfers. Maar hoe staan wij er als Nederlanders in? Als we kijken naar de verschillen per land zien we dat de Britse werkzoekenden er het meest het zwijgen toedoen. Slechts 37% vertelt hun partner dat ze aan het solliciteren zijn. De Fransen waren iets minder terughoudend (41% vertelt het hun partner). Nederlanders laten laten de meeste openheid zien: 61% heeft er geen moeite mee om hun zoektocht naar werk met hun wederhelft te bespreken.

Ook de angst dat anderen erachter komen dat ze op zoek naar werk zijn, is lang niet even sterk in elk land. Opnieuw tonen Nederlanders zich op dit vlak het meest ontspannen. Bijna twee derde (62%) zegt zich hier geen zorgen over te maken. Dat is ruim twee keer zoveel als de Fransen (van wie slechts 24% zich geen zorgen maakt), de Ieren (26%), de Canadezen (27%), de Australiërs (28%) en de Britten (31%).

Hoe het komt dat Nederlanders zich minder zorgen maken dan de andere landen, blijft natuurlijk speculeren. Wellicht zit ontspannenheid wel gewoon in onze aard: uit onderzoek van Coca-Cola blijkt dat Nederlandse jongeren het gelukkigst zijn van Europa, onderzoek van ADP laat zien dat het stressniveau in Nederland het laagst is in vergelijking met andere Europese landen en reisbureau Expedia toont in haar onderzoek aan dat geen volk ter wereld zich zo snel ontspant op vakantie als de Nederlanders.

Emoties van werkzoekenden

De zoektocht naar werk blijft privacygevoelig

De kracht van het internet heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we naar banen zoeken. Onze houding ten opzichte van het zoeken naar werk is echter onveranderd gebleven. Het blijft een uiterst persoonlijke activiteit. En ook al zijn wij als Nederlanders het meest ontspannen, toch gaat de zoektocht naar een baan voor bijna een derde gepaard met onzekerheid en angst. Het is dus van cruciaal belang dat de recruitmentsector hierop inspeelt en oog blijft houden voor het menselijke aspect.

Bij Bol.com bijvoorbeeld zijn ze zich ervan bewust dat solliciteren voor iedere werkzoekende een emotioneel proces is. Het bedrijf hanteert daarom een simpele stelregel: ‘Neem iedere sollicitatie serieus, alsof het je eigen is. Zorg dat je de kandidaat altijd netjes behandelt. Want ook iedere kandidaat is klant bij bol.com.’

Hoe kunt u als werkgever kandidaten helpen bij de onzekere zoektocht naar een baan?

We geven u graag een aantal tips om de privacy van werkzoekenden zo goed mogelijk te kunnen waarborgen.

Allereerst is het belangrijk om een duidelijke privacy policy te hebben. Bij Indeed publiceren we deze online. Juist omdat we zoveel persoonlijke informatie ontvangen, is het van groot belang dat we zwart op wit kunnen laten zien hoe we hiermee omgaan en waarvoor we het gebruiken. Bied uw kandidaten zekerheid over dat hun vertrouwelijke gegevens in goede handen zijn door uw privacy policy openbaar te maken en duidelijk naar hen te communiceren.

Ten tweede is het van belang uzelf te verplaatsen in de schoenen van werkzoekenden. Bedrijven bellen kandidaten vaak meerdere keren op en meestal worden sollicitatiegesprekken op verschillende dagen afgenomen. Begrijpelijk natuurlijk, maar het kan de kandidaat in een lastige positie brengen bij zijn of haar huidige werkgever. Ze moeten hier immers tijd voor vrijmaken en geheimzinnige telefoontjes plegen. Probeer voor zover mogelijk zoveel mogelijk interviews op dezelfde dag in te plannen. U zult de ervaring van de kandidaat hiermee aanzienlijk verbeteren.

Tot slot: zorg ervoor dat uw HR-managers en recruiters altijd discreet zullen zijn over kandidaten. Organiseer bijvoorbeeld eens een training waarin u ingaat op verschillende scenarios. Bijvoorbeeld: vermijd dat kandidaten elkaar toevallig tegen het lijf lopen. Gebeurt dit wel, en ze blijken elkaar te kennen (misschien zijn ze zelfs wel collega’s), dan kunnen ze zich zorgen gaan maken over of hun sollicitatie wel geheim blijft.

Maar weinigen van ons zouden het fijn vinden als onze manager erachter komt dat we van plan zijn om de organisatie te verlaten. Het is niet meer dan logisch om voorzichtig te werk te gaan. Juist in dit tijdperk van social media, waardoor onze wereld een stuk kleiner is geworden. Zorg ervoor dat de privacy van uw kandidaten altijd gewaarborgd blijft.

*Onderzoek uitgevoerd door Censuswide in opdracht van Indeed onder 10.000 respondenten in 9 landen.