Kansen in de crypto-industrie: heeft u de juiste mensen al in huis?

Person using AI on futuristic display

Bent u op zoek naar een deskundige op het gebied van blockchain? Steeds meer organisaties hebben behoefte aan deze professionals. En ook al heeft u geen personeel nodig op dit gebied, de kans is groot dat u er wel mee te maken heeft. Denk maar aan het verwerken van medische dossiers, digitale bankzaken, eigenlijk vrijwel alles met een geavanceerde, beveiligde database. Samen met de groeiende aandacht voor cryptocurrency’s, een van de bekendste voorbeelden van de toepassing van blockchain, was dat reden voor Indeed om dit onderwerp eens nader onder de loep te nemen.

In 2017 zagen we bij Indeed dat er maar liefst vier keer zoveel banen in de cryptocurrency-industrie werden aangeboden als in het jaar ervoor. Vanwaar die explosieve groei? Waarschijnlijk door de enorme potentie die cryptocurrency’s, zoals bitcoin, bieden.

Terug naar de basis: bitcoin

Even terug naar de basis: de technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrency’s is blockchain. Naar verwachting wordt deze technologie over niet al te lange tijd massaal ingezet. Niet zo verwonderlijk dus dat organisaties daarop inspelen en nu al zoeken naar de beste mensen. En die mensen blijken maar wat graag op die rijdende trein te springen, geïnspireerd door de eerste bitcoin-miljonairs en mensen die hun baan opzegden om aan de slag te gaan als bitcoin-handelaar. Dat was ook te zien op Indeed: het aantal zoekopdrachten naar banen in deze relatief nieuwe industrie steeg vorig jaar flink.

Meest gevraagde functie: blockchain developer

Deze ontdekkingen deden we in ons nieuwste onderzoek. Daarvoor maakten we gebruik van onze eigen database en analyseerden we het totale groeipercentage van vacatures in de crypto- en blockchain-industrie, waarin de term ‘blockchain’ voorkwam. Daarnaast keken we op basis van dezelfde zoekterm naar het totale groeipercentage van zoekopdrachten binnen deze industrie. De meest gevraagde functietitel? ‘Blockchain developer’. Verder zien we ook ‘senior consultant payments & blockchain’ en ‘solution architect met blockchain-focus’ hoog in de top tien.

NL blockchain vacatures vs. Interesse van werkzoekenden over het jaar 2017

(Aantal aan cryptocurrency gerelateerde vacatures versus aantal aan cryptocurrency gerelateerde zoekopdrachten in Nederland, per miljoen, per maand)

Duidelijk is dus dat zowel het aantal banen als de interesse daarin fors toeneemt. Maar de grafiek hierboven laat zien dat de vraag naar goede mensen alleen maar groter wordt. En dat terwijl de toename in interesse niet automatisch betekent dat al die mensen ook beschikken over de vaardigheden die daadwerkelijk nodig zijn. De technologie is nog zo nieuw dat er wellicht nog niet genoeg kandidaten op de arbeidsmarkt zijn die zich hebben gespecialiseerd in crypto-vaardigheden. Het gevolg: een strijd om talent. Goed nieuws voor kandidaten – meer keus betekent immers een betere onderhandelingspositie – maar een uitdaging voor werkgevers.

Wat u kunt doen

Wat moet u als organisatie nu met deze informatie? Wacht in ieder geval niet te lang met het investeren in nieuw personeel. Dat kán lastig zijn, aangezien goede cryptocurrency-specialisten dus nog relatief dun gezaaid zijn. Hoe zorgt u er dan voor dat u toch de juiste mensen binnenhaalt?

Bekijk eerst welke vaardigheden nu echt essentieel zijn. Het kan namelijk ook lonen om eens in gesprek te gaan met kandidaten die misschien niet voor 100 procent aansluiten op uw eisen, maar die wel leergierig en makkelijk te trainen zijn. Een deel van de vaardigheden kan immers ook op de werkvloer worden aangeleerd.

Daarnaast is het raadzaam te onderzoeken wat uw doelgroep belangrijk vindt. Is dat alleen een goed salaris, of juist ook unieke arbeidsvoorwaarden, mogelijkheden tot flexibel werken of uw bedrijfscultuur? Grote kans dat u op deze manier die gewilde cryptocurrency-specialist aan u bindt!

Vind je nieuwe medewerker op Indeed