Een robot als collega? Dat biedt voordelen

De kans om over tien jaar een magazijnmedewerker, bestelwagenchauffeur of secretaresse tegen het lijf te lopen zal misschien niet bijzonder groot zijn. Dat zijn namelijk beroepen die een zeer grote kans lopen om te verdwijnen als gevolg van artificial intelligence (AI) en robotisering. Althans, als we de media mogen geloven. Het idee dat slimme robots onze banen overnemen spreekt behoorlijk tot de verbeelding. En als zelfs Bill Gates en Elon Musk zich uitspreken over de rol van AI binnen de maatschappij, is duidelijk dat we niet om dit onderwerp heen kunnen.

Efficiënter en sneller werken

Ondanks alle media-aandacht voor het onderwerp liggen we in Nederland niet direct wakker van mogelijk baanverlies als gevolg van robotisering. Zes op de tien Nederlandse werknemers (56,8 procent) hebben geen angst voor baanverlies door AI en robotisering. Sterker nog, veel mensen zijn positief gestemd als het gaat om de impact die AI kan hebben op hun eigen baan. Ruim de helft denkt dat zijn of haar werk efficiënter kan worden uitgevoerd met behulp van AI, terwijl ruim 41 procent verwacht taken sneller te kunnen volbrengen. De technologie wordt vooral gezien als aanvulling op of verbetering van werkzaamheden en processen, in plaats van als een vervanging.

Toch is nog niet iedereen overtuigd van de positieve gevolgen die AI, robotisering en automatisering met zich meebrengen. 33 procent van de Nederlanders maakt zich wel degelijk zorgen over de eigen baan. Bovendien verwacht ruim 47 procent dat een groot deel van onze banen in de toekomst wordt overgenomen door robots. En hoewel dat een begrijpelijke gedachte is, zal het kijkend naar de geschiedenis ook weer geen enorme vaart lopen.

Ruimte voor nieuwe functies

Neem de industriële revolutie. Door de relatief snelle ontwikkeling en toepassing van nieuwe technieken was men bang dat machines, zoals de stoommachine, het werk van mensen zouden overnemen. Toch is de angst dat technologische verandering zal leiden tot werkloosheid ongegrond. Zo bracht de industriële revolutie ons uiteindelijk vooral veel positieve ontwikkelingen qua werkomgeving en arbeidsritme. En zo vreesde men bij de introductie van de eerste geldautomaat in de jaren zeventig dat de ontwikkeling massale werkloosheid van kasbedienden tot gevolg zou hebben. Wat bleek: doordat er minder personeel per bankfiliaal nodig was, konden nieuwe filialen worden geopend en konden er uiteindelijk méér mensen aan de slag.

Bovendien zal menselijk handelen ook in de toekomst binnen veel beroepen een belangrijke vereiste blijven. Denk aan banen waar emoties zoals zorgzaamheid en humor belangrijk zijn. Maar ook aan andere sociale en creatieve eigenschappen van mensen. De verwachting is dat robots vooral bepaalde banen in de productie, logistiek en financiële sector over kunnen gaan nemen.

De moraal van dit verhaal? Nieuwe technologieën zorgen er misschien voor dat sommige banen verdwijnen, maar ze maken tegelijkertijd plaats voor nieuwe functies. Gelukkig staat dat ook buiten kijf voor de meerderheid (66,4 procent) van de mensen in ons land. Zij geloven dat nieuwe technologie ook nieuwe beroepen met zich meebrengt. Denk aan banen als big data-analist, dronepiloot of neuromarketeer.

Kansen voor recruitment

De mogelijkheden die AI en robotisering met zich meebrengen zijn veelbelovend, bijvoorbeeld op het gebied van recruitment. Zo kunnen slimme algoritmen het mogelijk maken om werkzoekenden een vacatureoverzicht op maat aan te bieden, met de voor hen meest relevante vacatures, of hen te voorzien van passend loopbaanadvies. Recruiters worden in de toekomst misschien geholpen bij het snel en efficiënt doorzoeken van grote hoeveelheden cv’s om de juiste informatie te vinden, en wellicht zelfs bij het afnemen van vaardigheidstesten om te bepalen of kandidaten geschikt zijn voor een bepaalde functie. Uiteindelijk kan AI dus helpen om de juiste functies te matchen met het juiste talent – een voordeel voor zowel werkzoekenden als recruiters.

Toch geldt ook hier dat de menselijke kant van werving niet overgenomen kan worden door robots. Technologie biedt vooral mogelijkheden om recruitment eenvoudiger, objectiever en efficiënter te maken. En dat geldt ook voor de rest van de maatschappij. Misschien moeten we AI, robotisering en automatisering – de zogenaamde industriële revolutie 4.0 –  dus niet zien als een bedreiging, maar als een kans. Een kans om ons leven interessanter én makkelijker te maken.

De cijfers uit deze blogpost zijn afkomstig uit onderzoek van Indeed, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard.

Meer weten over AI? Lees ook: Welcome to the future: hoe artificial intelligence recruitment verbetert 

Vind je nieuwe medewerker op Indeed