Ondergewaardeerde sollicitatievragen: waarom u ze moet stellen, en wat de antwoorden u vertellen

underrated interview questions to ask

Stel, u heeft alle binnengekomen cv’s zorgvuldig doorgenomen en aandacht besteed aan de soms subtiele aanwijzingen die laten zien dat iemand echt potentie heeft. U heeft de sollicitatiegesprekken grondig voorbereid en nu is het tijd om te starten met de face-to-face interviews.

Dit kan weleens uw laatste kans zijn om een kandidaat beter te leren kennen voordat u hem of haar aanneemt. Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk belangrijke zaken te weten komt. Welke vragen zijn goed om te stellen? Zonder de klassieke vragen teniet te doen, bestaan er wel meer onthullende vragen dan ‘Vertel eens iets meer over jezelf’ en ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’

Voordat u begint aan het sollicitatiegesprek is het belangrijk kort zowel de functie als een algemeen overzicht van de bedrijfscultuur en de dynamiek van het team te bespreken. Goede kandidaten zullen er dan voor zorgen dat zij in hun antwoorden specifiek ingaan op hoe zij hieraan kunnen bijdragen en hoe zij in het team zullen passen.

Het is goed om in een vroeg stadium te bepalen welke antwoorden zogenaamde deal breakers zijn. Houd tegelijkertijd in gedachten dat veel nieuwe werknemers een klein beetje extra training of ondersteuning nodig hebben tijdens de inwerkperiode. Als u weet waar de grens ligt tussen ‘een beetje hulp om op gang te komen’ en ‘dit gaat niet werken’, maakt dat het proces een stuk eenvoudiger voor u.

Vragen die vaak worden vergeten

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van meer strategische vragen die helpen bij het peilen van iemands vaardigheden buiten de standaardvragen om. Deze vragen kunnen een hoop onthullen, dus zorg ervoor dat u het gesprek zo structureert dat u er zoveel mogelijk van kunt leren.

Zorg ook dat u begrijpt hoe zenuwslopend een sollicitatiegesprek kan zijn voor een sollicitant, en geef hem of haar de tijd om de vraag op zich te laten inwerken en antwoorden in te kaderen.

Wat weet je over ons bedrijf? Heeft de kandidaat zijn of haar huiswerk gedaan? Vindt hij of zij de baan belangrijk genoeg om zich uitgebreid in te lezen voor het sollicitatiegesprek? Deze vraag helpt u snel te identificeren of het antwoord ‘ja’ of ‘nee’ is.

Beschrijf je carrière en wat dit over jou zegt. Deze vraag legt de nadruk op de redenen achter de verschillende functies die u misschien op een cv ziet staan, en de achterliggende doelen en interesses.

Waarom wil jij deze functie en waarom denk je dat je geschikt bent? Dit is nog zo’n vraag om erachter te komen of de kandidaat de tijd heeft genomen om meer te weten te komen over uw bedrijf en oprecht gelooft dat hij of zij iets te bieden heeft. Wil de kandidaat deze functie, of gewoon een functie?

Beschrijf een bepaalde teamdynamiek uit het verleden die je motiveerde of die je juist tegenwerkte (of beide). Dit verzoek biedt inzicht in het soort werkomgeving waarin de kandidaat goed tot zijn of haar recht komt, en of uw bedrijfscultuur dit kan bieden.

Geef een voorbeeld van een onsuccesvol project waar je aan gewerkt hebt. Persoonlijke groei en zelfbewustzijn zijn belangrijke kwaliteiten, niet alleen voor een werknemer maar ook voor mensen in het algemeen. De kern van deze vraag is om te identificeren of de persoon die u interviewt in staat is te leren van dingen die anders gaan dan verwacht. En of hij of zij het lef en de verantwoordelijkheid heeft om zichzelf te verbeteren en het opnieuw te proberen. Als een kandidaat geen voorbeeld kan bedenken of naar iemand anders wijst, is dat geen goed teken.

Deze vragen vormen natuurlijk geen allesomvattende lijst, maar ze zouden u moeten helpen om een aantal waardevolle inzichten te verzamelen. Voor vragen die specifiek gaan over de desbetreffende functie, is het aan te raden nogmaals de vacature te lezen en een aantal vragen op te schrijven die zich richten op de kern van wat de functie vereist.

In de tussentijd…

Vergeet de vervolgvragen niet

Gaf de kandidaat een antwoord dat uw nieuwsgierigheid prikkelde of meer vragen opriep? Vraag door! Hier zijn een aantal voorbeelden van goede vervolgvragen.

Hoe heb je dat gedaan? Als het gaat over professionele successen moet de kandidaat in staat zijn om alles te bespreken wat er is gebeurd, van planning en innovatie tot het verzamelen van de juiste middelen om het succes te bereiken. Heeft de kandidaat een antwoord op deze vraag, dan duidt dat op de verantwoordelijkheid die hij of zij op zich heeft genomen en – als hij of zij ook andermans bijdrage aan het succes benoemt – een bepaalde mate van integriteit.

Wat was het resultaat? Heeft deze persoon de drive om een project te analyseren en de impact ervan op te volgen? Hoe betrokken is de kandidaat bij zijn of haar eigen werk? Hoe gemotiveerd is de kandidaat om te leren van successen of mislukkingen om het eigen werk in de toekomst te verbeteren? Deze vraag helpt u om dit uit te vinden.

Na het interview

Maak tijdens het sollicitatiegesprek aantekeningen, en laat deze na het gesprek op u inwerken. Belangrijke punten zijn misschien makkelijk te onthouden, de onthullende kleine nuances en ideeën zijn dat vaak niet. Schrijf daarom ook direct na het gesprek op wat u te binnen schiet, om te voorkomen dat u uw inzichten later weer vergeet.

Zorg ervoor dat u de sterke en zwakke punten van kandidaten verzamelt en afweegt. Als er andere mensen waren betrokken bij het sollicitatieproces, vergeet dan niet om contact met hen op te nemen om alle aantekeningen samen te voegen.

Inmiddels zou u een goed beeld moeten hebben van de desbetreffende kandidaat en of hij of zij goed bij uw organisatie past. Happy hiring!

Meer weten over het voorbereiden van sollicitatiegesprekken en welke vragen u beter niet kunt stellen? Lees het artikel: Belangrijke tips voor een goede voorbereiding op sollicitatiegesprekken met kandidaten

Vind je nieuwe medewerker op Indeed