Talentvolle kandidaten zoeken, vinden en aantrekken – 5 tips voor succesvolle werving

Tips for being a first-time manager

De arbeidsmarkt is oververhit. Het aanbod van vacatures is groot en veel werkgevers hebben moeite om geschikte kandidaten aan te trekken. Toch zijn er voldoende kansen om vacatures in te vullen. Wist u dat in Nederland 71% van de werkenden maandelijks actief zoekt naar interessante vacatures? Hoe bereikt u veelbelovend talent? En hoe overtuigt u hen om uit het grote aanbod van werkgevers te kiezen voor uw organisatie? Laat u inspireren door 5 best practices.

Tip 1 Zorg voor een goede online vindbaarheid van vacatures

Het zoekgedrag van kandidaten is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Veel gebeurt via mobiel en men zoekt steeds meer rechtstreeks met gerichte zoektermen. Zorg dat uw vacature opvalt tussen alle online zoekresultaten. Een geslaagde online vacaturetekst schrijven is een combinatie van kunst en wetenschap.

Doe grondig onderzoek

Start met een grondig onderzoek naar de beweegredenen van de ideale kandidaat. Doe een uitgebreide vacature-intake met de hiring manager. Inventariseer alle relevante informatie als de functie-inhoud, de specifieke werkzaamheden, de plaats en relevantie in de organisatie, enzovoorts. Ga vervolgens na wat de ideale kandidaat in deze functie en bij de werkgever zou aantrekken. Of in marketingtermen gesproken: wat zijn de pullfactoren die in de tekst moeten worden opgenomen? Breng tenslotte het online zoekgedrag van uw doelgroep in kaart. Hiervoor kunt u uw campagnes op Indeed evalueren op succesvolle keywords. Ook kunt u aan collega’s en sollicitanten uit de doelgroep eens vragen welke termen zij gebruiken als ze naar een baan zoeken.

Schrijf een aantrekkelijke vacaturetekst

Wanneer alle essentiële informatie is verzameld, is het tijd voor het schrijven van de vacaturetekst. Vacatureteksten schrijven is een vak apart. Maak een selectie van de aspecten die uniek en doorslaggevend zijn voor de betreffende vacature. Houd bij het schrijven ideale kandidaat voor ogen en schrijf een tekst die hem of haar op het lijf geschreven is. Kies een duidelijke en aansprekende titel en trek al direct in de eerste alinea de aandacht. Verwerk in de vacaturetekst de keywords op een natuurlijke en aansprekende manier. De ideale tekst is informatief, beeldend, overzichtelijk en niet te lang. Uit gegevens van Indeed blijkt dat vacatureteksten met 250 tot 700 gemiddeld 30% meer sollicitaties opleveren. Meer inspiratie vindt u in het e-book 10 tips voor de beste vacatureteksten.

Tip 2 Kies de juiste recruitmenttactieken

Recruiters hebben het druk en moeten continu een afweging maken hoe zij hun kostbare tijd inzetten. Het is dus belangrijk dat zij per vacature de meest optimale recruitment-mix inzetten. Op die manier kunnen zij met de beschikbare tijd en middelen zoveel mogelijk vacatures invullen. We maken onderscheid tussen inbound en outbound recruitmenttechnieken. Met outboud recruitment bedoelen we dat recruiters actief searchen en sourcen naar geschikte kandidaten. Dit is met name een geschikte tactiek om schaarse profielen te zoeken.

Denk ook aan inbound recruitment

Bij inbound technieken zetten recruiters erop in dat kandidaten zelf uw vacature vinden. Dit kan bijvoorbeeld via de website, de carrièresite of via vacaturesites als Indeed. Inbound technieken zijn voordelig en vooral effectief voor relatief eenvoudig in te vullen profielen. Uit Indeed onderzoek blijkt dat 49% van de werkende volwassenen denkt dat zij succesvoller zal zijn in een baan die ze zelf hebben gevonden, dan in een functie waarvoor ze door een recruiter of bedrijf benaderd worden.

Afbeelding met daarin informatie over het organiseren van investeringen zodat dat je maximale kwaliteit met minimale kosten behaalt.

Tip 3 Bied een optimaal sollicitatieproces

In de veelheid van aanbieders op de arbeidsmarkt is het belangrijk op te vallen en de juiste kandidaten aan te trekken. Onderzoek wat u kunt doen om kandidaten een optimale ervaring te bieden.

Maak vacatures bereikbaar voor smartphone en tablet

Uit gegevens van Indeed blijkt dat in Nederland 65% van de zoekopdrachten op Indeed gedaan wordt op mobiele apparaten. Toch heeft nog maar 36% van de organisaties een mobile friendly sollicitatieproces ingericht. Neem uw eigen proces nog eens kritisch onder de loep vanuit de verschillende apparaten.

Bied een prettige candidate experience

Heeft de kandidaat op elk apparaat een goede kandidaatervaring? Dit is belangrijk, want uit ons onderzoek blijkt dat het gebruik van desktop, smartphone en tablet wordt afgewisseld, afhankelijk van het soort kandidaat, het moment in de week en het tijdstip van de dag. Hoe gebruikersvriendelijk is het sollicitatieproces? Zijn alle stappen duidelijk? Kan een kandidaat snel en prettig solliciteren? Worden geen overbodige (‘nice to have’) vragen gesteld en zijn er geen onnodige drempels in de procedure?

Zorg voor een snel en duidelijk sollicitatieproces

Uit onderzoek van Indeed blijkt dat bij iedere minuut dat het sollicitatieproces langer duurt 4% van de kandidaten afhaakt. Het optimale sollicitatieformulier in Nederland bestaat uit ongeveer 15 vragen. Wist u trouwens dat Netflix haar kandidaten in de eerste ronde slechts 2 vragen stelt? Wees kritisch in alle stappen van het proces en onderzoek wat voor uw organisatie de meest optimale benadering is.

Tip 4 Investeer in uw employer brand

Mensen gaan graag werken voor een organisatie met een sterk merk zoals Google, Heineken en Unilever. Toch kunt u zich ook als minder bekende werkgever onderscheiden op de arbeidsmarkt. Uw werkgeversmerk ofwel employer brand is een doorslaggevende factor bij het aantrekken van veelbelovend talent.

Op uw carrièresite en op uw Indeed Bedrijfspagina kunt u kandidaten een beeld geven van de organisatie. Wees hierbij overtuigend en eerlijk. Laat zien waarom iemand graag bij uw organisatie zou willen werken. Wie bent u als werkgever, welke bijdrage leveren medewerkers, wat zijn uw kernwaarden en waarin maakt u als werkgever het verschil? Maak gebruik van storytelling; vertel verhalen en maak het visueel met foto’s, video’s en graphics.

Tip 5 Laat  (ex-)medewerkers aan het woord; toon reviews

Het laden van het employer brand is enorm belangrijk om kandidaten een gevoel te geven hoe het is om bij uw organisatie te werken. Maar zeg eens eerlijk, hoe zoekt u zelf online? Bijvoorbeeld als u op zoek bent naar een goed restaurant of een perfect hotel? Natuurlijk bekijkt u de foto’s en de informatie op de website, maar daarna gaat u waarschijnlijk direct naar de reviews. Datzelfde doen werkzoekenden. Volgens 83% van de ondervraagden in ons onderzoek beïnvloeden reviews de beslissing bij welke organisatie kandidaten zullen solliciteren; 46% geeft aan dat de reputatie van een bedrijf mede bepaalt of zij een baanaanbod accepteren (Redshift Research in opdracht van Indeed).

Benut dus uw employer brand en uw talent brand. Stimuleer uw (ex-)medewerkers te vertellen hoe het is om bij u te werken. Dit kan op de website en op uw Indeed Bedrijfspagina. Het is belangrijk dat ze hierbij eerlijk en authentiek zijn. Dat schept een betrouwbaar beeld bij potentiële kandidaten en het levert u bovendien gemiddeld 5% meer waardevolle sollicitaties op.

Afbeelding met daarin informatie over het werkgeversmerk dat bepaalt wie de kandidaten zijn
Bron 83% en 46%: Redshift Research in opdracht van Indeed, Bron +5%: Gegevens van Indeed (VS)
Vind uw volgende nieuwe medewerker op Indeed.