Emoties en stress tijdens het sollicitatieproces. Voorkom dat veelbelovende kandidaten voortijdig afhaken

Beslissingen op het gebied van werk en carrière hebben grote impact op het emotionele welzijn van mensen. Wist u dat het veranderen van baan een van de meest stressvolle gebeurtenissen is in ons leven?

De spanning die solliciteren en overstappen naar een nieuwe baan oplevert, is vergelijkbaar met die van grote beslissingen in het privéleven, zoals een het afsluiten van een hypotheek en het krijgen van een kind. Voor werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers is het van groot belang zich hiervan bewust te zijn. U wilt immers niet dat de perfecte kandidaat door spanning of onrust voortijdig afhaakt in het sollicitatieproces.

Carriere-veranderingen vallen onder de meest stressvolle levensgebeurtenissen

Veelbelovende kandidaten wilt u niet kwijtraken

Als werkgever kunt u het zich niet veroorloven dat belangrijke vacatures lang openstaan. Het searchen, aantrekken en benaderen van talent is veelal intensief en kostbaar. Dus als een geschikte kandidaat uw vacature heeft gevonden, dan is het zaak hem of haar vast te houden. Of het contact nu plaatsvindt op uw website of in een gesprek met uw recruiter, u moet alles in het werk stellen om de kandidaat nieuwsgierig te maken, te informeren, te enthousiasmeren en te overtuigen. Zodat hij of zij daadwerkelijk solliciteert en uw aanbod accepteert. Dat klinkt logisch. Toch komt het maar al te vaak voor dat kandidaten voortijdig afhaken. Vaak is dat omdat ze tijdens het sollicitatieproces allerlei twijfels en onzekerheden ervaren. Dat kunt u voorkomen. Lees meer tips over het zoeken en aantrekken van kandidaten in deze blog.

Signaleer emotionele pieken en dalen in de candidate journey

Als werkgever kunt u een hoop winst behalen als u zich bewust bent van de emotionele pieken en dalen die kandidaten tijdens het sollicitatieproces ervaren en hierop inspeelt. Hoe pakt u dit aan?

#1 Doe onderzoek

Elke succesvolle strategie begint bij gedegen onderzoek en een goede voorbereiding. Breng het proces in kaart dat een potentiële kandidaat aflegt, vanaf het eerste moment van contact met uw organisatie tot aan de sollicitatie en de eerste werkdag. Dit noemen we ook wel de candidate journey. Verzamel belangrijke informatie zodat u een beeld kunt schetsen van het gedrag van kandidaten. Denk hierbij aan veelgestelde vragen, feedback en drukbezochte pagina’s op de website. Onderzoek in welke fasen van het sollicitatieproces kandidaten afhaken en waarom. Binnen uw organisatie is enorm veel data beschikbaar waarmee u inzicht krijgt in de candidate journey.

#2 Beschrijf alle fasen van het sollicitatieproces

Identificeer de contactpunten die er in elke fase van de candidate journey zijn. Breng het volledige proces in kaart. Ga na welke momenten een kandidaat energie geven en welke juist stress of onzekerheid zouden kunnen opleveren. De resultaten uit uw onderzoek geven u veel inzicht het welbevinden van de kandidaat in de verschillende fasen van het proces.

Pieken en dalen tijdens de candidate journey

Signaleer alle kritieke momenten. Mensen houden niet van onzekerheid. Het zoeken naar een nieuwe baan maakt hen nieuwsgierig en verwachtingsvol, maar het zorgt ook voor onrust en twijfel. Naarmate het proces vordert, neemt de onrust toe. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat kandidaten veel stress ervaren in de voorbereiding op een sollicitatiegesprek, maar de meeste spanning voelen zij direct nadat zij hebben gesolliciteerd en op de reactie wachten. Hoe heeft u het proces ingericht? Moet een kandidaat lang wachten op een reactie? Wordt hij voldoende gerustgesteld?

#3 Bekijk welke stappen in het proces verbeterd kunnen worden

Nu u de hele candidate journey in beeld hebt gebracht, kunt u onderzoeken waar u zaken kunt optimaliseren. Houd een brainstormsessie met de belangrijkste stakeholders in de organisatie. Vorm een werkgroep met bijvoorbeeld recruiters, hiring managers, ervaren medewerkers en collega’s die onlangs zijn aangenomen. Neem elke fase onder de loep. Welke contactmomenten zijn er en waar is ruimte voor verbetering? Hoe kunt u dit aanpakken? Welke andere mogelijkheden kunt u bedenken om de relatie warm te houden? Verplaats u in de kandidaat. Wat kunt u doen om de positieve momenten te versterken? En hoe kunt u zorgen en onzekerheden wegnemen?

#4 Begin klein en ga steeds een stapje verder

Als het goed is heeft de brainstormsessie tal van verbeterpunten en goede ideeën opgeleverd. Stap niet in de valkuil om alles tegelijk te willen aanpakken. Neem gewoon een eerste stap en ga van daaruit verder. Het optimaliseren van het sollicitatieproces en de candidate journey is immers een continu proces dat eigenlijk nooit ophoudt.

Kies waarmee u wilt beginnen. Bepaal met welke zaken u zich als werkgever wilt onderscheiden. Is dat bijvoorbeeld innovatie, snelheid, expertise, betrouwbaarheid, persoonlijke aandacht, plezier? Bekijk vervolgens wat uw ideale kandidaten belangrijk vinden bij het zoeken naar en selecteren van een nieuwe baan. De overlap van de uitkomsten is uw werkveld. Daar kunt u zich onderscheiden en het verschil maken. Stel prioriteiten, identificeer quick wins en bepaal wat de vervolgstappen zullen zijn.

#5 Meten en steeds verder verbeteren

Bij optimalisatie-trajecten geldt: meten is weten. Weet wat u meet. Stel de belangrijkste KPI’s en recruitmentkengetallen vast. Hierbij kunt u denken aan harde cijfers als cost-per-hire, reactiesnelheid en doorlooptijd van een vacature. Maar ook de kwaliteit van de aanname, de betrokkenheid van de kandidaten, de candidate experience en de beleving van het werkgeversmerk zijn belangrijke indicatoren om te meten.

Vergeet niet bij de start een nulmeting uit te voeren. Om te kunnen bepalen of een aanpassing of een nieuwe actie effect heeft, is het immers belangrijk te weten wat de huidige situatie is en en wat u ermee wilt bereiken.

Houd continu de vinger aan de pols, zodat u tussentijds kunt aanpassen en bijsturen. Vraag feedback in verschillende fasen van het proces. Sollicitanten kunnen waardevolle input geven over hoe zij de sollicitatieprocedure hebben ervaren en tips geven hoe u de candidate experience kunt verbeteren. Ook interne feedback van collega’s en hiring managers is van grote waarde bij de verdere optimalisatie.

Laat het project leven onder uw medewerkers. Vertel over het initiatief, de aanpak en deel de impact van veranderingen. Zo creëert u draagvlak en betrokkenheid. Het aantrekken van talentvolle nieuwe medewerkers is immers in het belang van de gehele organisatie.

Wilt u niet afwachten tot uw vacature gevonden wordt? U kunt ook zelf op zoek naar talentvolle nieuwe medewerkers. Kijk eens op Indeed CV, onze database met 1,5 miljoen cv’s. Hier kunt u heel eenvoudig met een paar gerichte zoekacties geschikte kandidaten vinden.