Zo bereikt u wervingssucces in elke fase van het sollicitatieproces

Recruiting for a changing world

Het nieuwe jaar is voor veel mensen aanleiding om eens kritisch na te denken over hun carrière. “Ben ik nog tevreden of wordt het tijd voor een promotie of een nieuwe uitdaging?” Zoeken naar een nieuwe baan is opwindend, maar ook spannend en zelfs stressvol. Elke verandering brengt immers onzekerheden met zich mee. Aan u als werkgever om deze twijfels weg te nemen. Zodat een kandidaat vol overtuiging kiest voor een baan bij uw organisatie. Hoe u dat bereikt? Door u bewust te zijn van de drijfveren, het gedrag en de emoties van kandidaten in elke fase van het proces. En daar in uw werving haarscherp op in te spelen.

In onze vorige blog over emoties en stress lieten we zien hoe u het volledige sollicitatieproces en de beleving van kandidaten in kaart kunt brengen. Als u een duidelijk beeld hebt van de volledige candidate journey, kunt u stapsgewijs onzekerheden en twijfels wegnemen en positieve gevoelens versterken. In deze blog onderzoeken we wat u in de verschillende fasen kunt doen om veelbelovende kandidaten aan te trekken en enthousiast te krijgen voor uw bedrijf en uw vacature.

1. Oriëntatiefase

Mensen nemen hun carrière graag in eigen hand. Uit onderzoek in opdracht van Indeed blijkt dat mensen geloven dat ze succesvoller zijn als ze zelf actief zoeken naar nieuwe carrièremogelijkheden. 49% gelooft dat ze meer succes hebben in een baan die ze zelf vinden, dan in een functie die hen wordt aangeboden door een bureau of recruiter. Maak gebruik van deze overtuiging en zorg dat u gevonden wordt.

Wees vindbaar

Laat uw organisatie, uw medewerkers en uw vacatures zien, zowel offline als online. Maak uw website en uw vacatures goed vindbaar in zoekmachines zoals Indeed. Gebruik de juiste zoektermen, kies een aantrekkelijke vacaturetitel en zorg dat uw boodschap aansluit op de wensen van de kandidaat. Adverteer via kanalen die uw doelgroep bereiken en maak gebruik van de verschillende manieren om uw vacature op te laten vallen tussen alle andere. Zo kunt u bij Indeed uw advertentie sponsoren en uw bedrijfspagina uitlichten.

2. Informatiefase

Een vacature vinden is één ding, er daadwerkelijk op solliciteren is een tweede. Ook hier komen weer veel verwachtingen, vragen en onzekerheden om de hoek kijken. Benut alle contactmomenten zoals de vacaturetekst, de website, de Indeed Bedrijfspagina, uw e-mails, om hierop in te spelen.

Wat kandidaten in Nederland willen zien in vacatures

Geef bewijs

Hoe volledig, aansprekend en overtuigend uw informatie ook is, mensen gaan op zoek naar bewijs. In een onderzoek van Nielsen geeft 83% van de respondenten aan dat referenties bepalend zijn voor vertrouwen en koopbereidheid. Wat geldt voor het kopen van producten, geldt zeker ook voor het accepteren van een baan.

De verhalen van medewerkers van uw bedrijf kunnen bij het overtuigen een belangrijke rol spelen. Hierbij kunt u denken aan video’s en testimonials op de website, maar nog krachtiger werken reviews. Net zoals als u reviews bekijkt bij het boeken van een restaurant of hotel, zo gaan potentiële kandidaten op zoek naar de eerlijke meningen en ervaringen van huidige en ex-medewerkers van de organisatie.

3. Sollicitatiefase

Zorg voor een soepel proces

Als een kandidaat na het oriënteren en informeren uiteindelijk besluit om daadwerkelijk te solliciteren, stuit hij vaak op allerlei drempels. De sollicitatieprocedure is bij veel bedrijven tijdrovend, ongemakkelijk en omslachtig. Hoe is dat bij uw bedrijf? Gaat solliciteren snel of moeten oneindig veel vragen worden beantwoord? Kan de kandidaat zijn cv of profiel uploaden of moeten alle gegevens apart worden ingevuld? Is het proces geschikt voor mobiel? Onderzoek kritisch hoe u het proces zo snel en prettig mogelijk kunt laten verlopen. En wees informatief en transparant. Vertel kandidaten over het sollicitatieproces, geef sollicitatietips en vertel hoe zij zich optimaal kunnen voorbereiden op het interview.

Wees aantrekkelijk, authentiek en overtuigend

In werving gaat het om het verleiden van de kandidaat. Niet alleen op de website, maar ook in uw e-mails en bij alle persoonlijke interactie. Laat zien wie u bent en stel de kandidaat centraal. Onderzoek laat zien dat sfeer, cultuur en persoonlijke aandacht van groot belang zijn als een kandidaat een keuze maakt voor een nieuwe werkgever. Speel hierop in. Wees oprecht, betrokken en vertel het eerlijke verhaal.

Waardoor voelt een kandidaat zich verbonden met een bedrijf?

4. Selectiefase

Wees authentiek en belangstellend

Natuurlijk wilt u in de selectiefase uit alle sollicitanten de beste nieuwe medewerker voor uw bedrijf kiezen. Maar vergis u niet! De kandidaat die u selecteert, moet ook nog voor u  kiezen. We leven in een tijd waarin de kandidaat de banen vaak voor het uitkiezen heeft. Houd dit voor ogen in het hele proces, dus ook in de selectiefase. Het selectiegesprek is ook een verleidingsgesprek. Stel de kandidaat centraal. Ga de dialoog aan en leer elkaar echt kennen. Welke interesses en verwachtingen heeft de kandidaat, welke perspectieven kunt u bieden en is er een match qua DNA en bedrijfscultuur?

Laat van u horen!

Nummer 1 frustratie van kandidaten is dat zij na hun sollicitatie vaak helemaal niets meer horen. Dit brengt veel onzekerheid en ergernis teweeg. Richt een duidelijke sollicitatieprocedure in en volg deze. Wees transparant, attent en snel. Informeer de kandidaat over de gang van zaken, uit welke fasen het proces bestaat en wanneer zij een reactie kunnen verwachten. Maak dit waar. Verreweg de grootste stress ervaren kandidaten immers in de periode direct na een interview. Speel hierop in. Houd contact en laat kandidaten niet onnodig lang in onzekerheid verkeren. Koppel tijdig terug, stuur een bedankje, meld de voortgang, kortom houd de relatie warm.

5. Afrondingsfase

Contractaanbod

Stel: u hebt de ideale kandidaat gevonden en u doet hem een aanbod. Ook in deze fase is het goed om u bewust te zijn van de emoties van de kandidaat. In eerste instantie is er ongetwijfeld sprake van blijdschap en tevredenheid. Daarna slaat in veel gevallen stiekem ook twijfel en onzekerheid toe. Is dit wel de juiste keuze? Wat als het toch tegenvalt? Ben ik wel echt geschikt voor deze baan? Als werkgever kunt u deze onrust wegnemen en de keuze bekrachtigen.

Eerste werkdag

Diezelfde onrust kan optreden in de periode tussen het tekenen van het contract en de eerste werkdag. Houd ook in deze spannende tijd de relatie warm en zorg voor bevestiging. Laat merken dat u zich verheugt op de samenwerking. Stuur een bloemetje of een kaart met een persoonlijk bericht. Vertel hoe blij u bent dat de kandidaat binnenkort deel van het team uitmaakt. Vraag collega’s alvast contact te leggen, persoonlijk of via sociale netwerken. Deel relevante informatie en nodig hem alvast uit voor workshops en evenementen.

U ziet, de candidate journey is een reis met heel veel ontmoetingspunten. Probeer van elk checkpoint een heuse ervaring maken. Veel succes!

Vind je nieuwe medewerker op Indeed