Onvoldoende online informatie over bedrijfsreputatie leidt tot 47% minder sollicitanten. – Wat kunt u hieraan doen?

Small business practicing corporate philanthropy

We leven in een tijd van verregaande transparantie. In deze wereld staan we in verbinding met alles en iedereen en hebben we moeiteloos toegang tot een enorme hoeveelheid aan data.

De digitale revolutie heeft enorme impact op ons leven. Van simpele dingen, zoals online shoppen tot ingewikkelde, ingrijpende beslissingen zoals het veranderen van baan. Als werkzoekenden er achter willen komen hoe het is om bij een organisatie te werken, kunnen ze heel simpel met een enkele muisklik inside information vinden in reviews van huidige en ex-medewerkers.

Maar digitale ontwikkelingen hebben ook de manier veranderd waarop werkgevers werven. Er is een compleet nieuwe discipline ontstaan: employer branding. Een vakgebied dat erop gericht is kandidaten te binden en te boeien door het verhaal van de organisatie als werkgever te vertellen. Hiertoe kan een breed arsenaal aan strategieën, middelen en technieken worden ingezet om proactief te laten zien en horen hoe het is om bij een organisatie te werken.

De Bedrijfspagina’s van Indeed zijn zo’n middel. Op deze pagina krijgen kandidaten een levendig en compleet beeld van een organisatie, omdat dit wordt geschetst vanuit de werkgever én vanuit (ex-)werknemers. Het combineert belangrijke informatie en storytelling van de werkgever met reviews van medewerkers, plus hun beoordelingen over zaken als salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werk-privébalans en bedrijfscultuur. Sommige werkgevers zijn een beetje huiverig voor dit soort openbare platforms, maar voor veel moderne werkzoekenden is transparantie doorslaggevend bij de keuze al dan niet te solliciteren.

Concurrentievoordeel door transparantie

Het werkt ook de andere kant op: veel bedrijven zetten de Bedrijfspagina’s in om een voordeel te behalen ten opzichte van hun concurrenten op de arbeidsmarkt. Zij stimuleren hun medewerkers om een review achter te laten en gebruiken de Bedrijfspagina om potentieel talent aan te spreken met inspirerende content. Vaak betekent de juiste informatie net het extra zetje, waardoor iemand die zich oriënteert op een nieuwe baan, besluit daadwerkelijk te solliciteren.

Indeed heeft onlangs de Bedrijfspagina’s vernieuwd en verrijkt met nieuwe functionaliteiten. Hierdoor kunnen werkzoekenden en werkgevers sneller en doeltreffender met elkaar in contact komen (meer nieuws hierover volgt later). En dat ze hier behoefte aan hebben, blijkt uit ons onderzoek dat we lieten uitvoeren onder 503 werkenden in Nederland. We stelden hen vragen omtrent transparantie en wat dit betekent als het gaat om het zoeken naar werk en het aantrekken van talent. Waarmee moet u als werkgever rekening houden als het gaat om uw reputatie en uw employer brand en hoe gebruikt u de trend van toenemende transparantie in uw voordeel?

73% vindt de reputatie van een organisatie belangrijk bij het zoeken naar vacatures

Vroeger moest je iemand bij het bedrijf kennen om echt een indruk te krijgen van hoe het is om daar te werken. Nu is er online enorm veel informatie te vinden in de vorm van ervaringen of reviews en hieraan wordt in het algemeen veel waarde gehecht. In Nederland geeft 73% van de werkzoekenden aan dat zij bij het zoeken naar geschikte vacatures de reputatie van de werkgever belangrijk vinden.

73% vindt de reputatie van een organisatie belangrijk bij het zoeken naar vacatures

Naar welke informatie zijn kandidaten op zoek? 48% zegt stabiliteit

Wat willen werkzoekenden weten voordat ze besluiten op een vacature te solliciteren? We vroegen hen de belangrijkste aspecten aan te geven. Met stip op nummer 1 staat de stabiliteit en continuïteit van de organisatie (48%). Vervolgens gaat men op zoek naar een salarisindicatie (46%). Opvallend is ook dat in Nederland veel kandidaten het belangrijk vinden waar het bedrijf voor staat. De missie en visie van de organisatie wordt door 40% als belangrijk aangemerkt. Ook wordt er veel waarde gehecht aan carrière- en ontwikkelingsmogelijkheden (39%).

Maar wat gebeurt er als deze informatie niet beschikbaar is?

Met een intransparant werkgeversmerk verliest u bijna de helft van de kandidaten

De werkzoekende van tegenwoordig hecht grote waarde aan transparantie. Sterker nog: maar liefst 47% zegt niet te solliciteren als geen informatie beschikbaar is over de reputatie van de werkgever. Dat betekent dat u bijna de helft van de kandidaten misloopt als over uw bedrijf geen authentieke inside information te vinden is. 41% zegt dat als dergelijke informatie niet beschikbaar is, hij automatisch zou twijfelen over de betrouwbaarheid van de organisatie. En 32% geeft zelfs aan te twijfelen aan de echtheid van de vacature als er geen informatie over de reputatie van de werkgever beschikbaar is.

Informatie over het imago van de werkgever

Vandaag de dag kunt u dus niet volstaan met het simpelweg posten van vacatures. De moderne werkzoekende wil gevoel krijgen bij de context van de baan. Door (ex-)medewerkers te laten vertellen hoe het echt is om bij uw bedrijf te werken, bouwt u niet alleen vertrouwen op, maar krijgt u ook nog eens aanzienlijk meer sollicitanten voor uw vacatures.

Reputatie werkgever

Referenties zijn, na salaris, doorslaggevend voor accepteren van een baan

Online reviews zijn niet alleen belangrijk in de oriëntatiefase op een nieuwe werkkring. Ook als een kandidaat een baan aangeboden krijgt, zijn referenties cruciaal. Alleen salaris wordt als nog belangrijker aangemerkt (55%). Aanbevelingen van vrienden, collega’s of kennissen staat met 42% op nummer twee en 33% noemt online reviews als doorslaggevende factor voor het al dan niet accepteren van de baan. Daarnaast is ook de informatie die op de website wordt aangeboden van grote invloed op de beslissing het aanbod aan te nemen (30%).

Online bedrijfsreviews

Het moge duidelijk zijn: het kan u als werkgever veel brengen als u uw (ex-)medewerkers de gelegenheid geeft online reviews achter te laten op uw Indeed Bedrijfspagina. Kandidaten zoeken eerlijkheid en authenticiteit en ze zullen u waarderen en belonen als u hen dat biedt.

Eerlijkheid boven alles

Veel werkgevers zijn huiverig voor het openstellen van een review-mogelijkheid omdat zij vrezen dat ongewenste referenties hun imago zullen schaden. Begrijpelijk, want hiermee geven zij immers de controle uit handen. En toch is dat nou juist zo sterk aan reviews. Het feit dat deze overduidelijk authentiek en recht uit het hart zijn, maakt ze geloofwaardig en menselijk. Positieve reviews werken versterkend voor uw werkgeversmerk en het aantal sollicitanten op uw vacatures.

Maar hoe zit dat met negatieve berichten, zult u misschien denken? Juist omdat deze zo persoonlijk zijn, zullen werkzoekenden ze ook als zodanig beschouwen. Deze worden gerelativeerd onder het motto: zoveel mensen, zoveel meningen. En voor u als werkgever zijn deze eerlijke meningen juist weer een enorme kans. Het geeft u veel inzicht in uw eigen organisatie wat van grote waarde kan zijn voor uw personeelsbeleid.

Reageren op negatieve reviews biedt ongekende kansen

Een negatieve review biedt u bovendien de kans om te antwoorden en dat blijkt een ongekend krachtig middel. Allereerst richting de referent. Door middel van een reactie krijgt u de mogelijkheid het nare gevoel weg te nemen en de relatie te verbeteren. Ten tweede kunt u zich profileren richting alle lezers. In uw antwoord kunt u laten zien hoe betrokken u bent, hoe u omgaat met kritiek, kortom hoe u bent als werkgever. Een buitenkansje met verrassende resultaten. De helft (49%) van de werkzoekenden geeft namelijk aan dat hun kijk op de werkgever positiever wordt als deze reageert op een negatieve review. Belangrijk hierbij is uiteraard dat u zorgt voor een positieve reactie met een begripvolle, opbouwende en betrokken toon.

Reactie op negatieve reviews

Authenticiteit en transparantie, hoe pakt u dat aan?

De zoektocht naar werk is voor altijd veranderd. Als werkgever doet u er goed aan de nieuwe cultuur van transparantie te omarmen en elke kans aan te grijpen om uw verhalen online te delen en uw werkgeversmerk op te bouwen.

Hoe kunt u dit doen? Wat uw werkgeversmerk is, hangt af van uw business en uw specifieke bedrijfscultuur. Achterhaal wie u van binnenuit werkelijk bent als organisatie en vertel uw verhaal. Kies voor oprechte, authentieke berichten – menselijke verhalen over hoe uw bedrijf het verschil maakt en waarom de cultuur uniek is.

Het is ook belangrijk om te laten zien hoe u medewerkers in staat stelt om hun eigen doelstellingen en ambities te verwezenlijken. Ga verder dan clichés van tafelvoetbaltafels en pizza’s op vrijdagmiddag. De moderne werkzoekende wil een baan die niet alleen een salaris, maar ook zingeving oplevert. Veel bedrijven benadrukken hun maatschappelijk verantwoorde activiteiten.

Bedrijfspagina’s spelen een cruciale rol bij het uitstralen van uw werkgeversmerk. Op Indeed kunnen werkgevers hun werkgeversprofielen claimen en deze gebruiken om huidige en potentiële werknemers aan zich te binden. Bijvoorbeeld door het delen van nuttige informatie, zoals hun bedrijfsbeschrijvingen, foto’s en video’s, vacatures en andere interessante zaken over hun bedrijf.

Beste werkgevers in de schijnwerpers

Bedrijven met werkgeversprofielen op Bedrijfspagina’s komen automatisch ook in aanmerking voor Indeed’s verkiezing van de “Top-Rated Workplaces”. Hierbij worden de werkgevers in het zonnetje gezet die het best beoordeeld worden door hun (ex-)medewerkers. De beoordeling vindt plaats op basis van verschillende categorieën die van belang zijn voor werkzoekenden, te weten management, bedrijfscultuur, werk-privé balans, doorgroeimogelijkheden en salaris. Elk bedrijf dat een bedrijfsprofiel op Indeed heeft, dingt automatisch mee naar de award.

Op de vernieuwde Bedrijfspagina’s is het gemakkelijker dan ooit om de ruim 100 miljoen ratings en reviews optimaal in te zetten en te gebruiken om gedetailleerde en specifieke inzichten te krijgen in bedrijven. Er zijn nu twee tabbladen: “Snapshot”, dat werkzoekenden in één oogopslag inzicht geeft in wat mensen over het bedrijf zeggen, en “Waarom solliciteren”, een landingspagina die werkgevers helemaal naar wens kunnen vormgeven en inrichten met video’s, tekst, foto’s, social media feeds en bedrijfsupdates.

De update van onze Bedrijfspagina’s bevat ook een nieuw abonnement, Bedrijfspagina’s Premium. Dit biedt werkgevers de mogelijkheid om informatie en vacatures bij relevante kandidaten uit te lichten op basis van online zoekgedrag op Indeed. Bovendien heeft u met Bedrijfspagina’s Premium toegang tot verbeterde statistieken die inzicht geven in hoe uw werkgeversmerk presteert op belangrijke aspecten, bijvoorbeeld hoe salaris en werk-privébalans bij uw bedrijf wordt ervaren in vergelijking met die van uw concurrenten. U kunt beoordelingen en reviews filteren en sorteren op locatie en afdeling.

Met Indeed Bedrijfspagina's Premium kunt u uw bedrijf vergelijken met de concurrent

Met Indeed Bedrijfspagina’s Premium kunt u uw bedrijf vergelijken met de concurrent

Werkgevers die een abonnement nemen, krijgen toegang tot verbeterde page viewer analytics die hen in staat stellen om veelbelovende kandidaten beter te begrijpen en te bereiken met branded content. Bovendien kunnen zij vacatures en reviews uitlichten en hebben zij toegang onthullende inzichten over hun concurrenten.

Het was nog nooit zo belangrijk en eenvoudig om uw werkgeversmerk op te bouwen. Dus waarom wachten?

Bedrijfspagina's

Methodiek: Indeed deed in samenwerking met Censuswide onderzoek onder 503 Nederlandse werkenden in april 2018 ( 20.04.2018 – 23.04.2018) Alle respondenten waren ouder dan 16 jaar. Censuswide houdt zich aan en heeft leden in dienst van de Market Research Society, die gebaseerd is op de ESOMAR-principes.