Wat is de top 10 meest moeilijk in te vullen vacatures in Nederland en wat betekent dit voor werkgevers?

De meeste werkgevers kunnen erover meepraten, het is steeds lastiger om de juiste medewerkers aan te trekken. Sommige vacatures staan maanden open of worden zelfs helemaal niet ingevuld. Welke professionals zijn vrijwel niet te vinden en met welke vacatures worstelen werkgevers het meest? Bij Indeed deden we onderzoek in onze miljoenen vacatures tellende databank en kwamen tot een verrassende top 10.

Top 10 moeilijk in te vullen vacatures in Nederland

De detailhandel kampt met grote tekorten

De onbetwist op allermoeilijkst in te vullen vacature is de supermarktmanager. In Nederland stond het afgelopen jaar maar liefst tweederde (66%) van de vacatures voor deze functie langer dan twee maanden open. Ook vulploegleiders zijn lastig te vinden. De concurrentie van andere sectoren is groot “Er is minder interesse onder werkzoekenden om in de detailhandel aan de slag te gaan”, zegt Sander Poos, Managing Director Indeed Benelux. “Als we niet op korte en middellange termijn meer mensen voor dit werk weten te interesseren, wordt de talent mismatch alleen maar groter.”

IT developers en consultants met een lantaarntje te zoeken

Ook technisch specialisten, BI- en IT business consultants, en developers vormen een zeer schaarse beroepsgroep. In Amsterdam staan software consultants met stip op nummer 1 van langst openstaande vacatures. Van de vier grote steden is het tekort in de tech-sector in Utrecht het grootst. Wellicht kiest talent toch eerder voor Amsterdam met zijn succesvolle tech startup-scene.

Brandwachten zorgwekkend schaars

Een opvallende rol in de top drie van meest schaarse beroepen wordt gevormd door de brandwacht. Bijna tweederde (63%) van deze vacatures staat langer dan twee maanden open. Een brandwacht is een veiligheidstoezichthouder die op plekken waar bijvoorbeeld wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen zorgt dat de veiligheidsvoorschriften worden opgevolgd. “Voor deze functie zijn heel specifieke diploma’s en certificaten vereist. Daarnaast moet een brandwacht ook kunnen ingrijpen als het nodig is, bijvoorbeeld als er brand uitbreekt. Dat betekent dus dat kandidaten fit moeten zijn en niet angstig aangelegd”, zegt Poos. “Dat vraagt om specifieke functie-eisen die ervoor zorgen dat het aantal mogelijke kandidaten klein is. We zien dat heel specialistische functies daardoor relatief lang openstaan.”

Thuishulp moeilijk te vinden

Ook de zorgsector worstelt met grote krapte op de arbeidsmarkt. Met name de vraag naar thuiszorgmedewerkers is in het hele land zorgwekkend groot. Vooral Rotterdam en Den Haag kampen met grote tekorten in de zorg. In Den Haag bestaat vrijwel de gehele top 10 uit vacatures in de zorg. Wijkverpleegkundigen, verzorgenden, thuiszorgmedewerkers, verpleegkundigen, klinisch psychologen – in de Hofstad zijn ze dun gezaaid.

Top 10 moeilijk in te vullen vacatures in Nederland

Voor dit onderzoek analyseerde Indeed een jaar lang alle op Indeed gepubliceerde vacatures. Dit resulteerde in een top 10 van moeilijk in te vullen vacatures in Nederland. (Onder moeilijk in te vullen verstaan we alle vacatures die langer dan 60 dagen open stonden.) Opvallend is dat de grote steden elk hun eigen problemen op de arbeidsmarkt kennen.

Top 10 moeilijk in te vullen vacatures - landelijk en per stad

Het wringt en schuurt op de arbeidsmarkt

Het UWV ondersteunt de uitkomsten van het Indeed onderzoek. Sinds 2008 was de arbeidsmarkt niet zo groot als nu. En de schaarste zal alleen nog maar toenemen. Volgens een recent UWV-rapport ontstaan er dit jaar ruim 1,2 miljoen vacatures, waarvan bijna de helft moeilijk te vervullen is.

Hoe kun je als werkgever ondanks de krapte op de arbeidsmarkt toch voldoende gekwalificeerd personeel aantrekken? Wij geven je vier tips.

1. Zorg dat je vacature opvalt!

Dagelijks verschijnen duizenden vacatures online en de inbox van veelbelovend talent wordt graag en veel gevonden door enthousiaste recruiters. Het is dus zaak op te vallen in de menigte. Kies voor het juiste kanaal zodat de vacature vindbaar is op de plek waar jouw doelgroep daadwerkelijk naar een baan zoekt.

In veel gevallen is Indeed de perfecte plek voor jouw vacature. Wist je dat maandelijks meer dan 250 miljoen mensen wereldwijd Indeed raadplegen in hun zoektocht naar een baan?* Laat de baan opvallen en maak hem goed herkenbaar met de juiste kernwoorden. Zorg dat jouw vacature in het oog springt bij jouw ideale kandidaat. Een vacature sponsoren op Indeed is hiervoor een beproefd middel. Of zet je bedrijf in de spotlights om meer kandidaten aan te trekken.

2. Ken de behoeften van je doelgroep

In recruitment draait alles om de juiste persoon op de juiste plek. Trap niet in de valkuil door te schieten met hagel. Richt je op de ideale kandidaat voor jouw vacature en zorg dat je deze van haver tot gort leert kennen. Wie is jouw ideale nieuwe medewerker, wat vindt hij belangrijk in een baan en in een werkgever? Gaat het vooral om salaris, inhoud van de functie, samenwerken, cultuur, doorgroeimogelijkheden, persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijke relevantie, impact? Schets een totaalbeeld van alle cruciale kenmerken en ‘pullfactoren’ en richt je wervingstekst hierop in.

3. Overtref de verwachtingen

Richt je op de aspecten die jouw ideale kandidaat belangrijk vindt, maar ga nog een stapje verder. Doe nét wat meer, overtref de verwachtingen en vertel dit ook in je werving. Is cultuur een belangrijke pullfactor voor jouw doelgroep? Laat dan zien wat een geweldige sfeer er bij jouw bedrijf heerst. Nodig een kandidaat een keer uit om de sfeer te komen proeven op kantoor of een bedrijfsevenement bij te wonen. Zijn ontwikkelingsmogelijkheden een speerpunt? Vertel over jouw befaamde kennissessies of het persoonlijk opleidingsbudget. Flexibele werktijden, parttime mogelijkheden, thuiswerken? Voor veel kandidaten zijn het absolute pluspunten die de doorslag geven om voor een werkgever te kiezen. Vertel het niet alleen in de vacaturetekst, maar laat het ook zien. Op je werkenbij website of op jouw eigen Indeed Bedrijfspagina, waar je foto’s en video’s kunt laten zien en medewerkers vertellen over jouw bedrijf.

Bedenk goed wat jouw kandidaat wil en waarin je bedrijf zich als werkgever onderscheidt van concurrerende werkgevers. Wie Unique Selling Points slim inzet is verzekerd van succes!

4. Schrijf aansprekende vacatureteksten

Een goede vacaturetekst is van cruciaal belang om kandidaten te interesseren in jouw bedrijf en jouw vacature. Toch zijn veel vacatureteksten lang, wollig en verwarrend. Ga niet plakken en knippen, maar schrijf een tekst die compleet gericht is op jouw ideale kandidaat. Breng de baan tot leven, verleid en overtuig, gebruik heldere en persoonlijke taal, houd de tekst overzichtelijk en aantrekkelijk. En .. niet te vergeten creëer urgentie en spoor aan tot actie.

Het schrijven van aansprekende teksten een kunst, maar wel een kunst die prima te leren is. Laat je inspireren door mooie voorbeelden uit de praktijk en bekijk ons e-book 10 tips voor het optimaliseren van vacatureteksten.

Succes!