7 tips hoe een goede vacaturetekst je helpt om betere kandidaten aan te trekken

vacaturetekst kandidaten

Heb jij dat ook wel eens? Je plaatst een vacature en als je de reacties bekijkt, vraag je je met verbazing af waarom sommige kandidaten denken dat deze baan goed bij hen zou passen. Hoe goed je hun cv en motivatie ook uitpluist, het lukt je niet om ook maar één enkel aanknopingspunt te vinden. Troost je, je bent niet de enige.

Maak eerst een pas op de plaats

Het vinden van geschikte nieuwe medewerkers kan een tijdrovende aangelegenheid zijn. En als er iets is wat je nu juist niet hebt, is het tijd. Je hebt een vacature en die moet je zo snel mogelijk invullen. Het liefst zou je dan ook direct spijkers met koppen slaan. Toch is het verstandig om eerst even een pas op de plaats te maken. Een goede voorbereiding bespaart uiteindelijk enorm veel tijd en voorkomt frustratie. Niet alleen bij jou, maar ook bij je kandidaten. Je verkleint de kans dat niemand reageert of, misschien wel net zo vervelend, dat je wordt overspoeld door allerlei ongeschikte sollicitanten die je vervolgens moet teleurstellen.

In dit blog geven we tips hoe je een overtuigende vacaturetekst opstelt die precies de juiste kandidaten aanspreekt.

#1 Schets een beeld

Maak een heldere beschrijving van de vacature. Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de nieuwe medewerker? Wees hierbij zo compleet mogelijk en maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Vaak doen hr en de verantwoordelijke manager dit samen. Schets vervolgens een beeld van de ideale kandidaat. Wie is hij, welke drijfveren heeft hij, wat is zijn toegevoegde waarde, welke kennis en ervaring neemt hij mee? Stel prioriteiten in de vorm van zogenaamde ‘need-to-haves’ en ‘nice-to-haves’. Na deze voorbereiding ben je klaar om de vacaturetekst te schrijven.

#2 Personaliseer de vacaturetekst

Het is natuurlijk verleidelijk om snel een vacaturetekst in elkaar te draaien met behulp van wat plak- en knipwerk op basis van oude vacatureteksten. Stap niet in deze valkuil. Een goede vacaturetekst is niet bedoeld voor álle werkzoekenden, hij is puur en alleen bestemd voor jouw ideale kandidaat. De tekst is hem letterlijk en figuurlijk op het lijf geschreven. Het trekt zijn aandacht, intrigeert, fascineert, en … verleid hem uiteindelijk om op jouw vacature te solliciteren. Dát is wat je met je vacaturetekst wilt bereiken.

#3 Wees eerlijk

Het doel van je vacaturetekst is om de ideale kandidaat te vinden en samen een duurzame relatie aan te gaan. Niemand heeft iets aan mooipraterij en loze beloftes. Wees in je hele recruitmentproces dan ook oprecht en realistisch. Ga niet op zoek naar het schaap met de vijf poten en beloof zelf geen gouden bergen. Laat zien wie je echt bent als werkgever, schets een duidelijk beeld van de baan en wees realistisch in wat je verwacht van je nieuwe medewerker.

Wees kort, maar krachtig. Zorg voor een heldere, overzichtelijke tekst. Uit data van Indeed blijkt dat vacatureteksten die tussen de 700 en 2000 karakters bevatten tot 30% meer sollicitanten krijgen dan kortere of langere.

Bedenk tevoren wat de minimale vereisten zijn en vermeld dit duidelijk in de vacaturetekst. Maak keuzes. Een te lange lijst met bullets zal kandidaten overweldigen en zullen ze denken dat het onmogelijk is om voor de functie in aanmerking te komen.

#4 Schrijf op maat

Na je grondige voorbereiding heb je een goed beeld van jouw ideale kandidaat. Je weet waarom jouw vacature zo aantrekkelijk voor hem is en wat maakt dat juist hij geknipt is voor de rol. Maak gebruik van deze kennis. Schrijf een vacaturetekst die vanaf de allereerste zin opvalt, de aandacht vasthoudt en aanzet te solliciteren.

#5 Trek de aandacht

Voor veel werkzoekenden liggen de banen tegenwoordig voor het oprapen. Het internet staat bol van de vacatures en werkgevers doen er alles aan om kandidaten binnen te halen. Aan jou de schone taak om ervoor te zorgen dat jouw vacature eruit springt. Dat doe je door te starten met een duidelijke titel en een pakkend intro. Spreek je kandidaat direct aan, vertel wat je te bieden hebt, maak hem nieuwsgierig en laat zien waarom jullie de ideale match zijn.

#6 Wees verleidelijk

Het vervolg van je tekst gebruik je om de baan tot leven te brengen. Gebruik hiervoor alle kennis die je hebt over de kandidaat. Vertel wat de vacature inhoudt en waarom deze zo belangrijk is voor de organisatie. Verwerk relevante details, zodat de lezer een goed beeld van de vacature krijgt. Zoek naar de factoren waarin de baan raakt aan de ervaring, ambities, drijfveren en persoonlijkheid van jouw ideale nieuwe medewerker en gebruik dat in je verhaal.

Een best practice is om de werkzoekende te laten zien hoe zijn leven eruit zal zien in zijn nieuwe functie. Vertel bijvoorbeeld dat je in die rol: “bestaande software optimaliseert om foutmeldingen te minimaliseren, integraties realiseert met nieuwe hardware en verantwoordelijk bent voor het verbeteren van prestatie en interfaces”. Hiermee scheid je op natuurlijke wijze het kaf van het koren. Je stimuleert ervaren software engineers, terwijl je tegelijkertijd ongekwalificeerde werkzoekenden ontmoedigt om te solliciteren.

#7 Schrijf overtuigend

Natuurlijk is het belangrijk de kandidaat te interesseren voor de rol. Maar onderschat niet de aantrekkingskracht die je bedrijf als werkgever heeft. Genieten medewerkers dagelijks van een gratis biologische lunch? Mag de hond meekomen naar kantoor? Is er een riante pensioenregeling of organiseer je maandelijkse kennissessies? Maak er gebruik van. Zoek aansluiting met de drijfveren van jouw ideale kandidaat. Vertel hoe het is om bij jou te werken, wat jou als werkgever bijzonder maakt en wat jou onderscheidt van concurrenten. Of beter nog, laat anderen het vertellen.

Bouw de vacaturetekst zo op dat je de kandidaat stap voor stap meeneemt in je verhaal. Maak het persoonlijk en meeslepend. Pak je dat goed aan, dan wil de kandidaat uiteindelijk niets liever dan solliciteren op jouw vacature.

Succes!

Benieuwd naar meer inspiratie voor succesvol recruitment? Lees onze blogs, bijvoorbeeld die met tips voor het vinden van kandidaten en het in de schijnwerpers zetten van jouw werkgeversmerk.

Vind je nieuwe medewerker op Indeed