Zo voer je een succesvol sollicitatiegesprek in 4 stappen

Werknemers zijn het hart van je organisatie. Maar de juiste persoon voor jouw team vinden kan lastig zijn. Het maken van een keuze om iemand aan te nemen, is binnen enkele uren (of minder) gemaakt en de verkeerde keuze kan vervelende gevolgen hebben.

De verkeerde persoon op de verkeerde functie kan je meer kosten dan alleen op financieel gebied. Het sollicitatieproces alleen al heeft geld gekost, net als het salaris dat je hebt uitgegeven aan de werknemer. Maar ook hebben collega’s en managers kostbare tijd gestoken in het inwerken van de nieuwe collega. En: als een persoon niet geschikt blijkt voor de functie, kan dit funest zijn voor de sfeer binnen het bedrijf.

Om betere keuzes te maken tijdens het sollicitatieproces, dien jij als recruiter voorbereid te zijn en doelbewust te werk te gaan. Hoe succesvoller je bent in het voeren van een sollicitatiegesprek, des te beter zal je zijn in het bouwen van een sterk team.   Het succes van het sollicitatiegesprek is niet alleen afhankelijk van wat je vraagt – maar ook hoe je het gesprek benadert. Houd daarom deze vier vuistregels in gedachten in aanloop naar het sollicitatieproces.

Stap 1: Wees voorbereid

Voor de duidelijkheid: het is uit den boze om het cv van de kandidaat te bekijken tijdens het eerste gesprek. Het veranderen van baan is een van de grootste mijlpalen in iemands leven, wat niet iedereen even gemakkelijk en even vaak doet. Met deze gedachte in het achterhoofd; behandel je kandidaat met respect en lees je in voordat je hem of haar voor het eerst ziet.

Bereid je voor door een structuur te ontwikkelen waarin je precies laat zien hoe je het gesprek wilt voeren. Bedenk van te voren welke vragen je wilt stellen en schrijf deze eventueel op. Stel iedere vraag aan elke kandidaat op dezelfde manier. Dit voorkomt (onbewuste) vooroordelen en zo kun je kandidaten goed met elkaar vergelijken.

Maak daarnaast een lijst met wat je na een gesprek van iedere kandidaat te weten wilt zijn gekomen. Denk aan informatie over vaardigheden, opleiding en relevante werkervaring. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan door kandidaten een opdracht of assessment te geven waarmee ze hun vaardigheden kunnen laten zien.

Stap 2: Stel kandidaten op hun gemak

Grote kans dat een kandidaat nerveus is tijdens het sollicitatiegesprek. En eerlijk is eerlijk, daar is helemaal niks mis mee: dat is menselijk.  Maar hoe ga je ermee om?
Start het gesprek met het uitwisselen van koetjes en kalfjes. Zo zal er sneller een ontspannen sfeer ontstaan dan wanneer je direct het vragenvuur opent. Besef je goed dat de kandidaat nerveus kan en mag zijn: probeer kandidaten zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. Maak duidelijk wat je met dit gesprek wilt bereiken en licht de rol iets meer toe, voordat je echt de diepte in gaat.

Stap 3: Voer een open gesprek

Laat de kandidaat weten dat je graag voorbeelden bij bepaalde situaties wilt horen. Wees niet bang om door te vragen. Op deze manier kom je meer te weten over hoe de kandidaat handelt in bepaalde situaties.  Zoek naar patronen: iedereen kan zeggen dat ze de vaardigheden hebben die ze voor de functie nodig hebben, maar het is aan jou om te achterhalen wat hun niveau en ervaring daadwerkelijk is.

Onthoud goed dat de kunst van het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek niet gaat om wat je vraagt, maar juist om hóe je het vraagt. Stel open vragen om te voorkomen dat de kandidaat alleen met ja of nee antwoordt. Als het goed is, weet je al dat de kandidaat op papier geschikt is voor de positie, gebruik het gesprek om erachter te komen in hoeverre hij of zij echt aansluit.  Vraag bijvoorbeeld niet “Heb jij ervaring met XYZ?” maar “Waar heb je ervaring opgedaan met XYZ en kan je een voorbeeld noemen van hoe je het hebt toegepast?”

Een andere vraag die van pas kan komen, is door te vragen hoe een kandidaat zou handelen in een complexe situatie. Niet alleen geeft dat jou een kijkje in de manier waarop hij of zij straks te werk zal gaan, maar het laat jou ook zien wat in de ogen van de kandidaat de meest complexe situatie was. Als de kandidaat een voorbeeld geeft waarvan jij denkt dat het niet iets groots of ingewikkelds is, dan is hij misschien niet de meest geschikte persoon.

Stap 4: Onthoud de gouden regel

Tot slot: ook al is de kandidaat niet geschikt voor de rol, behandel iedere kandidaat met respect. Niet alleen omdat het juist is, maar je weet nooit of hij of zij ooit geschikt blijkt voor een andere positie. Vaak blijft de laatste indruk hangen bij een kandidaat, een extra reden om ruim de tijd te nemen voor een goede afsluiting van het sollicitatieproces.

Vind je nieuwe medewerker op Indeed