10 gewoontes van succesvolle recruiters

De meest succesvolle recruiters hebben de kracht om het sollicitatieproces van het begin tot eind soepel te laten verlopen. Problemen met kandidaten lossen ze snel op, de communicatie met hiring managers verloopt zonder issues en ze profiteren optimaal van nieuwe technologieën. Wat is hun geheim? Hier zijn de tien gouden tips:

Tip 1: Behartig de belangen van je kandidaat

Terwijl het eigenlijk jouw werk als recruiter is om in het belang van de organisatie te werken, kan je er ook voor kiezen om de belangen van beide kanten te behartigen. De beste recruiters zijn degene die rekening houden met de belangen van de kandidaten en die aan relaties bouwen door middel van vertrouwen en eerlijkheid. Dit geeft kandidaten een beter gevoel en beeld van jouw organisatie en het geeft meer voldoening.

Tip 2: Doe eerst waar je het meest tegenop ziet

We hebben allemaal taken waar we tegenop zien: werkzaamheden die we het liefst tot het einde van de dag uitstellen, of het einde van de week, of de maand, of het jaar. Maar onderdeel van succesvol zijn, is uitstelgedrag zo veel mogelijk te beperken. Of het nu gaat over het invoeren van saaie data of het plegen van een vervelend telefoontje naar een hiring manager, hoe sneller je deze klus klaart, hoe eerder het van je to-do list af kan.

Tip 3: Kijk altijd om je heen

Bij het vinden van nieuw talent, houden succesvolle recruiters altijd de deur open. Zelfs als de procedure bijna is afgerond, moet je de deur altijd op een kiertje houden. Neem de tijd om te praten met mensen; je weet nooit of ze in de toekomst wel geschikt zijn voor een vacature bij je bedrijf.

Tip 4: Referenties zijn je beste vriend

Als recruiter weet je hoe belangrijk referenties zijn tijdens een zoektocht naar nieuw talent. De kracht zit hem in het altijd open houden van je oren en ogen. Zonder dat het geforceerd of onnatuurlijk overkomt, kun je tijdens een gesprek met een kandidaat of een werknemer, altijd laten vallen waar je naar op zoek bent en wie weet heeft je gesprekspartner nog iemand op het oog. Uiteindelijk is het een kleine wereld, waarin netwerken een belangrijke rol speelt. Alles wat je nodig hebt is een goede introductie.

Tip 5: Blijf samenwerken

Simpel gezegd, de beste recruiters hebben de sterkste relaties met hiring managers – relaties die zo sterk zijn dat het vanuit beide kanten geaccepteerd is om aan te geven waar de prioriteit ligt, wanneer er een stapje terug moet worden gedaan of wanneer iets net wat meer aandacht verdient. Iedere hiring manager is anders en de kracht van de recruiter is om zijn wensen en verlangens te begrijpen en hieraan te voldoen

Tip 6: Niks doen is stilstaan

Technologie staat nooit stil. Zelfs als je helemaal tevreden bent met de huidige situatie en technische mogelijkheden, loont het om op de hoogte te blijven van de laatste technologische trends. Volg een cursus of schrijf je in voor relevante nieuwsbrieven.

Tip 7: Gebruik data, maar volg je instinct

Data data data, we kunnen niet meer zonder, maar gebruik het verstandig. Succesvolle recruiters begrijpen dat je naar de data moet kijken, maar vertrouwen daarnaast op hun instinct. Soms is het plaatje niet perfect en dan zal daar vaak een goede reden voor zijn. Bedenk wat die reden is voordat je een beslissing neemt, met de data in je achterhoofd om je eigen instinct te ondersteunen.

Tip 8: Eerlijkheid loont

De beste recruiters zijn het erover eens dat kandidaten een eerlijke terugkoppeling verdienen. Terecht. De welbekende clichés ‘we zijn toch in een andere richting gegaan’ tellen niet. Neem kandidaten mee in het proces, vertel ze wat er is gebeurd en leg uit waarom je voor een andere kandidaat hebt gekozen. Leg de nadruk op het proces en niet op de persoon. Vertel de kandidaat dat de vereisten zijn veranderd of dat de andere kandidaat beter in het profiel paste.

Tip 9: Zoek (meerdere) sparring partners

Iedereen heeft iemand nodig om mee te praten en te sparren. Het is een lastige baan en verstandige recruiters weten dat het helpt om een klankbord te hebben. Je sparringpartner moet wel uit de recruitmentwereld komen: hij of zij moet begrijpen wat jij meemaakt, er klaar voor zijn en bereid zijn om jouw problemen met je te bespreken als die zich voor doen.

Tip 10: Deel wat je weet en vraag hetzelfde

Naast hun sparringpartners, hebben succesvolle recruiters een netwerk van gelijkgestemden. Dit soort mensen zitten op soortgelijke posities in andere organisaties, zowel lokaal als wereldwijd. Zij zijn degenen met wie je middelen deelt, aan wie je vragen stelt en van wie je advies aanneemt (als ze dat aanbieden). Hopelijk doen zij dan hetzelfde voor jou. Natuurlijk gaat elke recruiter anders te werk. En dat is maar goed ook. Als je deze 10 tips volgt, dan kan je een manier vinden om elke het beste uit jezelf te halen.

Vind je nieuwe medewerker op Indeed