Schaarse functieprofielen. Dit is de top 10 snelste stijgers. Hoe trek je toch voldoende geschikte nieuwe medewerkers aan?

2019 kenmerkte zich net als voorgaande jaren door een grote spanning op de arbeidsmarkt. Het aantal banen groeide gestaag, terwijl het aantal werkzoekenden hierbij sterk achterbleef. Gevolg: een recordaantal vacatures. Een zorgwekkende ontwikkeling, die het dashboard arbeidsmarkt van het CBS goed visualiseert. Hoe vind je als werkgever ondanks de schaarste toch geschikte kandidaten voor je vacatures? We geven je vijf tips.

Serieuze gevolgen

Veel bedrijven kampen met moeilijk invulbare functieprofielen. Dit heeft serieuze gevolgen, niet alleen voor de bedrijfsvoering, maar veelal ook voor de samenleving en de economie. Denk maar eens aan impact van de tekorten in de zorg en het gebrek aan brandwachten. Indeed houdt de vinger aan de pols en analyseert regelmatig de data van de miljoenen vacatures die jaarlijks worden gepubliceerd op de vacaturesite. Dit biedt verrassende inzichten in de situatie op de arbeidsmarkt en signaleert belangrijke ontwikkelingen.

De meest gevraagde functieprofielen

Ons meest recente onderzoek richtte zich op de groei van specifieke functieprofielen in vacatures. De resultaten vertonen enkele opvallende trends. Zo zijn klimaatgerelateerde beroepen sterk in opkomst en blijft ook de zorg kampen met groeiende tekorten. In het afgelopen jaar nam de vraag naar bijvoorbeeld operatieassistenten, dermatologen, basisartsen en ambulancechauffeurs explosief toe. Bekijk hier de top 10 snelste stijgers.

Veel werkgevers en een tekort aan kandidaten

De structurele schaarste op de arbeidsmarkt legt een grote druk op werkgevers. Zij vissen immers veelal in dezelfde vijver. Met als gevolg dat veel vacatures te lang open staan en sommige profielen zelfs compleet onvindbaar lijken. Toch hoef je als werkgever niet te wanhopen. Want, om in de metafoor te blijven, slimme vissers komen toch altijd thuis met een goede vangst. We geven vijf recruitmenttips voor werkgevers met schaarse functieprofielen.

#1 Denk goed na wie je zoekt

De eerste stap in alle marketingactiviteiten is: bepaal je doelgroep. Naar welke kandidaat ben je nu echt op zoek? Het schaap met de vijf poten? De identieke tweelingbroer van je vertrekkende collega? De meest geniale expert van Nederland? Het is misschien een open deur. Toch zien we in vacatureteksten maar al te vaak generieke, tegenstrijdige, weinig realistische kandidaatprofielen voorbijkomen. Stap 1 is dan ook: schets een beeld van jouw ideale kandidaat, wees hierbij helder en realistisch, denk ook buiten de gebaande paden, en overweeg serieus de visie ‘hire for attitude, train for skills’.

Een handige tip hiervoor is om je ideale kandidaat te beschrijven als een persona. Betrek hierbij alles wat relevant kan zijn in de candidate journey. Wie is hij, waar woont hij, welke baan heeft hij nu, bij welke werkgever, wat zoekt hij, wat vindt hij belangrijk in een baan, en in een werkgever, wat zijn sterke en zwakke punten, waar wordt hij gelukkig van? Hoe meer je persona tot leven komt, des te beter je je recruitmentstrategie kunt afstemmen op de behoeften van jouw ideale kandidaat.

#2 Val op!

Oké, stap 1 is gezet, het leren kennen van je doelgroep. Andersom wil je natuurlijk ook dat jouw ideale kandidaat kennismaakt met de vacature en met jouw organisatie. Zorg dat je vacature online eenvoudig te vinden is. Wist je dat Indeed absolute nummer 1 vacaturesite is voor werkzoekenden? En er zijn allerlei slimme manieren om je vacature te laten opvallen en haarscherp te richten op jouw doelgroep.

Ook kun je op verschillende manieren je bedrijf in de spotlights zetten. Bijvoorbeeld door uitgelichte advertentieblokken, alerts en het inrichten van je eigen Indeed Bedrijfspagina. Op deze pagina kun je laten zien wie je als werkgever bent en waar je voor staat. Bovendien vinden werkzoekenden op de Bedrijfspagina onafhankelijke reviews waarin (ex-)medewerkers vertellen hoe het echt is om bij jou te werken. Een uitermate krachtig instrument om je werkgeversmerk kracht bij te zetten.

#3 Profiteer van recruitmentmarketing

De werving van geschikte nieuwe medewerkers gebeurt steeds meer online. Slimme recruiters laten zich inspireren door online marketeers om hun ideale kandidaat te bereiken en te overtuigen. Verdiep je in de geheimen van recruitment marketing. Ontdek het speelveld van social media, de kracht van contentmarketing en de mogelijkheden van online advertising, targeted ads en retargeting. Meer weten? Download gratis het e-book ‘Denk als een marketeer’ en bekijk de serie blogs over recruitmentmarketing.

#4 Doe een fantastisch aanbod

Bij een fantastisch aanbod hebben we het niet direct over dik salaris of een Tesla van de zaak. Recruitment is verleiden. Aantrekkelijk zijn, een passend aanbod doen en overtuigen, in elke fase van de candidate journey. Wat precies verleidelijk is, verschilt per individu. De persona-beschrijving die je hebt gemaakt, helpt je hierbij een heel eind op weg. Wat vindt jouw ideale kandidaat belangrijk in een baan en in een werkgever? Aan welke informatie heeft hij behoefte en voor welke argumenten is hij gevoelig? Verdiep je niet alleen in ‘wat’ je zal aanbieden, maar ook ‘hoe’, ‘waar’ en ‘wanneer’ je het aanbod doet. Een perfect getimede, persoonlijke benadering is doorslaggevend voor succesvol recruitment.

#5 Laat je inspireren door anderen

Elke kandidaat is uniek en elk recruitmentproces is anders. Toch hoef je niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden. Leer van het verleden. Verzamel data en analyseer de resultaten. En laat je inspireren door succesvolle werkgevers. Ontdek wat zij doen om top-of-mind te worden bij kandidaten en kijk hoe jij hier je eigen, unieke vertaalslag in kunt maken.

Vind je nieuwe medewerker op Indeed