Hoe vind ik freelance werk?

De gig-economie heeft de traditionele arbeidsmarkt op zijn kop gezet. Steeds vaker maken bedrijven voor tijdelijke projecten gebruik van freelancers, zzp’ers, uitzendkrachten en anderen. Zij worden per taak of project betaald en hebben vaak meer dan één baan. Deze groep zelfstandigen merkt vaak als eerste de gevolgen van veranderingen in de economie. Zo heeft de verspreiding van COVID-19 voor velen grote impact. Ben jij op zoek naar passende flexibele opdrachten? Misschien kunnen deze vijf tips je helpen.

Klussen vinden

1. Netwerk (op afstand)

Hoewel veel bedrijven hun medewerkers momenteel thuis laten werken, draaien er nog veel projecten waarvoor opdrachten openstaan. Nodig contactpersonen uit je persoonlijke en professionele netwerk uit voor een videogesprek en vraag hen of er nog opdrachten zijn die je op afstand kunt uitvoeren.

2. Word lid van een online marktplaats of een app voor bezorgers

De verspreiding van het coronavirus creëert vraag naar de diensten van freelancers. Omdat veel mensen in quarantaine zitten, wordt er bijvoorbeeld meer eten besteld. Een goede tijd dus om je als bezorger aan te melden op apps zoals Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats. Maar ook voor mensen die zelf willen blijven koken, kun je iets betekenen door bijvoorbeeld te gaan werken voor de thuisbezorgservice van een supermarkt.

Hygiëne thuis en op kantoor is belangrijk om de verspreiding van COVID-19 te beperken. Je zou dus kunnen overwegen om als schoonmaker aan de slag te gaan.

3. Werk je profiel en portfolio bij

Benut deze tijd om je cv en online profiel bij te werken. Zorg ervoor dat je cv en profiel weergeven dat je een ervaren zelfstandige bent die meerdere klussen tegelijk aankan. Maak een portfolio met voorbeelden van klussen die je in het verleden hebt afgerond en vraag opdrachtgevers een referentie te geven.

4. Bedenk wat jou waardevol maakt voor anderen

Bedenk over welke professionele vaardigheden je beschikt en hoe je deze vaardigheden ook bij andere klussen zou kunnen inzetten waar je tot nog toe nog niet aan hebt gedacht. Stel, je hebt als chauffeur of hondenuitlater geleerd hoe je met mensen omgaat en klantvriendelijk kunt zijn. Dezelfde vaardigheden kun je natuurlijk ook perfect inzetten als callcentermedewerker.

Zijn er bepaalde vaardigheden die je hebt verwaarloosd omdat je druk was met andere dingen? Dit is de ideale tijd om je expertise weer op peil te brengen. Volg webinars, bekijk YouTube instructies, doe een online cursus en vergroot je kennis. En vergeet niet om deze kennis en eventuele certificaten aan je cv toe te voegen.

5. Zorg voor een vaste routine

Het aanhouden van een vast schema (bijvoorbeeld op hetzelfde tijdstip wakker worden en pauzeren) zorgt ervoor dat je gemotiveerd en productief blijft. Het opstellen van een to-dolijst waar je gaandeweg dingen afvinkt, kan je hierbij helpen. Houd een agenda bij van videogesprekken met mensen uit je netwerk. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe arbeidskansen.

De bovenstaande stappen helpen je hopelijk om mooie nieuwe opdrachten te vinden. Vergeet niet om ook gezond te eten, voldoende te sporten en slapen en tijd met je geliefden door te brengen. In tijden van onzekerheid is het belangrijk dat je positief en gemotiveerd blijft!

Werk in tijden van COVID-19: Indeed staat voor je klaar