Fraude herkennen bij het communiceren met werkgevers tijdens de coronacrisis

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken door afstand te houden (‘social distancing’), vragen veel werkgevers hun personeel om thuis te werken en vindt ook het wervingsproces op afstand plaats.

Maar oplichters zouden kunnen profiteren van de huidige onzekerheid door valse vacatures aan te bieden. Houd rekening met de volgende tips wanneer je in deze tijd online communiceert met werkgevers.

Best practices voor online communicatie met werkgevers

1. Communiceer niet uitsluitend via chatplatforms

De meeste werkgevers houden echte online sollicitatiegesprekken via een videogesprek om persoonlijk met kandidaten te communiceren, bijvoorbeeld Google Hangouts, Skype of Zoom.

Wees voorzichtig met werkgevers die alleen via chat contact willen hebben. Dit is een populaire tactiek die wereldwijd door fraudeurs wordt gebruikt.

2. Controleer de contactgegevens van de werkgever

De meeste bedrijven die online communiceren met kandidaten en sollicitatiegesprekken houden, doen dat via een zakelijk e-maildomein, bijvoorbeeld naam@indeed.com.

Hoewel een aantal echte bedrijven algemene e-maildomeinen gebruikt, moet je uitkijken voor berichten van adressen als ‘bedrijf@gmail.com’ (bijvoorbeeld ‘indeed@gmail.com’). Iets anders om voor op te passen is een ‘ge├»miteerd’ domein: ‘indeed.com’ (met kleine letter ‘i’) wordt dan geschreven als ‘lndeed.com’ (met kleine letter ‘L’). Controleer de contactgegevens op de website van het bedrijf als je twijfelt.

3. Deel geen vertrouwelijk informatie of persoonsgegevens via chat of e-mail

Werkgevers vragen vaak basisgegevens van sollicitanten op, bijvoorbeeld je telefoonnummer of e-mailadres, zodat ze contact met je kunnen opnemen over de volgende stappen.

Het is echter niet veilig om online je BSN of bankgegevens te delen. Soms nemen fraudeurs je meteen aan en vragen ze dat je taken uitvoert met je persoonsgegevens, zodat ze die vertrouwelijke informatie kunnen verzamelen.

Houd in elke fase van het sollicitatieproces deze do’s en don’ts in gedachten om te zorgen dat je veilig en succesvol een baan vindt.

4. Hoe je fraude rapporteert

Als je denkt dat je slachtoffer bent geworden van fraude of als je veel spam krijgt op Indeed, twijfel dan niet om frauduleuze vacatures te rapporteren met de functie Vacature rapporteren.

Bovendien kun je contact opnemen met Indeed via ons supportformulier. Onderaan elke pagina in ons Helpcenter vind je een link naar het supportformulier.

Werk in tijden van COVID-19: Indeed staat voor je klaar.