Werkloos als gevolg van coronavirus: Dit kun je doen als je door COVID-19 minder werk hebt of je baan verliest

De uitbraak van het coronavirus heeft enorme gevolgen voor onze maatschappij. Allereerst uiteraard op het vlak van gezondheid, welzijn en sociaal welbevinden. Maar ook economisch gezien heeft deze crisis waarschijnlijk een impact die zijn weerga niet kent. Ontwikkelingen volgen zich in snel tempo op en voor een aantal beroepsgroepen is er een kans dat het werk plotseling compleet wegvalt. Natuurlijk zijn er in dat geval veel zaken zijn waar je weinig aan kunt doen. Toch zijn er stappen die je kunt nemen als je plotseling geen werk meer hebt.

De Nederlandse overheid heeft een heel pakket aan maatregelen afgekondigd om werkgevers zo goed mogelijk te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Op die manier doet zij er alles om mensen zoveel mogelijk financiële zekerheid te bieden en aan het werk te houden.

Mocht je onverhoopt zonder werk te komen zitten, dan zijn dit dingen die je kunt doen.

  1. Bekijk samen met je werkgever of je in aanmerking komt voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid . Dankzij deze regeling kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en flexibel contract doorbetalen als er tijdelijk minder werk is. Lees hier meer over de NOW.
  2. Is een regeling met je werkgever niet mogelijk, en raak je onverhoopt werkloos, meld je dan direct aan bij het UWV om te checken of je in aanmerking komt voor een uitkering.
  3. Ben je zzp’er en verwacht je financiële problemen omdat je minder of geen werk hebt? Voor zelfstandig ondernemers worden via de gemeenten tegemoetkomende regelingen aangeboden zoals de Tozo. De Kamer van Koophandel heeft een speciaal overzicht samengesteld van regelingen waarop je aanspraak kunt maken in verband met het coronavirus.
  4. Ook banken hebben maatregelen afgekondigd die ondernemers en particulieren verlichting bijvoorbeeld door uitstel van betaling van rente op leningen. Vraag je bank naar de mogelijkheden.
  5. Ga zo snel mogelijk zelf op zoek naar werk. Waar in sommige sectoren banen kunnen wegvallen, is juist in andere een toegenomen behoefte aan arbeidskrachten. Of ga op zoek naar werk dat je thuis kunt doen. Met de juiste trefwoorden vind je op Indeed heel eenvoudig vacatures die bij je passen.

Het zijn spannende tijden voor iedereen. Maar onthoud: je bent niet alleen. Kijk maar naar alle mooie initiatieven om je heen, niet alleen van overheid, werkgevers en banken, maar ook van particulieren. Zorg goed voor jezelf en voor anderen. Zoek lichtpuntjes in een situatie die je niet kunt veranderen.

Geniet van de extra tijd die je kunt doorbrengen met je geliefden. Pak eens wat vaker de telefoon. Doe klusjes waar je normaal niet aan toekomt. Verras iemand met een kaartje of een leuke attentie. Doe vrijwilligerswerk. Bedenk hoe je met jouw talenten het leven van jezelf en anderen nét een beetje mooier kunt maken. Je zult versteld staan van je eigen creativiteit!

Heel veel sterkte en onthoud: het wordt weer beter!

Werk in tijden van COVID-19: Indeed staat voor je klaar.