Handleiding voor thuiswerkende ouders

Naarmate COVID-19 zich verder verspreidt, vragen steeds meer bedrijven hun medewerkers om uit voorzorg thuis te werken. In veel landen zijn de scholen gesloten en worden er virtuele lessen aangeboden. Veel ouders zitten hierdoor noodgedwongen thuis met de kinderen en moeten proberen productief te blijven terwijl ze voor hun gezin zorgen.

Het is een ingrijpende verandering en veel mensen voelen zich niet goed voorbereid. Er is geen perfecte of pasklare oplossing voor iedereen, maar we geven je wel graag een paar tips voor een goede balans tussen je gezin en je werk in deze stressvolle, verwarrende tijd. Bekijk ook eens onze volledige handleiding voor thuiswerken als je dat nog niet hebt gedaan.

Een balans vinden tussen werk en kinderen

In deze omstandigheden is het belangrijk dat je de gezondheid van jou en je gezin vooropstelt. Communiceer hier open en eerlijk over met je werkgever om heldere verwachtingen te scheppen, het contact goed te houden en ervoor te zorgen dat jullie neuzen dezelfde kant op blijven wijzen. Hier volgen nog een paar manieren om tijdens het thuiswerken de balans te bewaren tussen je werk en de zorg voor het gezin:

1. Communiceer extra goed en stel verwachtingen bij

Bespreek de verwachtingen met je leidinggevende en stel ze gaandeweg waar nodig bij met het oog op je doelstellingen en taken. Veel werkgevers hebben begrip voor de complexiteit van de situatie en zijn er wellicht toe bereid je planning of doelstellingen aan te passen.

Vraag je leidinggevende en andere belanghebbenden om wekelijks of tweewekelijks de status te bespreken in een video- of telefoongesprek (als je dit niet al doet). Met regelmatige communicatie bied je je leidinggevende inzicht in je voortgang. Daarnaast kun je aangeven of er aanpassingen in taken of doelen nodig zijn en of je eventueel ondersteuning nodig hebt. Communiceren is met name belangrijk om je werkgever te laten zien dat thuiswerken met kinderen zijn beperkingen heeft.

Bespreek ook de verwachtingen tijdens vergaderingen. Leg bijvoorbeeld op voorhand uit dat je mogelijk tussendoor even weg moet om een situatie op te lossen die zich voordoet of dat er kinderen binnen kunnen lopen en dat je het gesprek snel weer vervolgt nadat je die hebt weggebracht of geholpen.

2. Beheer je tijd goed en maak een planning

Plan tijd in om voor je gezin te zorgen en houd er rekening mee dat niet alles zal lopen zoals verwacht. Kinderen zijn nu eenmaal onvoorspelbaar. Het is heel logisch dat je door de dag heen tijd nodig hebt om aan je gezin te besteden. Deel de verzorgende taken indien mogelijk met een ander en plan je werkzaamheden daaromheen.

Laat je team en leidinggevende weten op welke momenten van de dag je niet beschikbaar bent. Stem dit zo veel mogelijk af op de planning van het team en houd rekening met belangrijke werkafspraken.

Het kan voor zowel jou als je kinderen nuttig zijn om een (flexibele) basisplanning te maken. Liefst een die zo veel mogelijk overeenkomt met een normale schooldag, zodat ze die routine niet kwijtraken. Sommige scholen bieden een online lesprogramma aan dat je kunt volgen. Een voorbeeld:

 • 08.00 – 09.00 uur: ontbijt en binnen spelen (zonder schermen)
 • 09.00 – 12.00 uur: online les volgen
 • 12.00 – 12.30 uur: middageten
 • 12.30 – 14.00 uur: tijd om te rusten of om zelf te besteden
 • 14.30 – 16.30 uur: buiten spelen (als het weer het toelaat) of aan een groepsproject werken (knutselen, experimenten, koken en dergelijke)
 • 16.30 – 17.00: tv-kijken tot het avondeten
 • Gebruikelijke avondroutine

Neem indien mogelijk ook eens vrij, zeker als je wel een adempauze kunt gebruiken.

3. Stel grenzen voor zowel je werk als je kinderen

Met heldere grenzen en regels voor jezelf, je kinderen en je collega’s begrijpt iedereen elkaar veel beter.

Voor collega’s…

 • Laat weten wanneer je beschikbaar bent en wanneer je werkdag eindigt. Vertel collega’s ook wanneer je vrij bent en op welke momenten in de week je niet achter je computer zit.
 • Delegeer door alleen werk aan te nemen dat behapbaar voor je is en draag overige taken waar mogelijk over aan iemand anders. Communiceer hierover met je leidinggevende zodat hij of zij weet welke ondersteuning je nodig hebt.
 • Verstrek ook contactgegevens voor noodsituaties, voor als iemand van het bedrijf dringend contact met je moet opnemen terwijl je vrij bent. Bespreek ook goed in welke gevallen die gegevens mogen worden gebruikt.

Voor kinderen…

 • Leg de kinderen uit hoe het dagschema eruitziet voor het gezin en vertel ze wanneer je er bent en wanneer je aan het werk of niet beschikbaar bent.
 • Zoek een rustige plek die fysiek is afgescheiden, zoals de slaapkamer, je werkkamer of zelfs een bergruimte.
 • Maak samen met je kinderen een teken voor deze stille plek, zoals een duim omhoog/omlaag of een stopteken/groen licht, dat laat zien wanneer je niet gestoord mag worden (behalve in noodgevallen).

4. Maak gebruik van gratis hulpmiddelen

Veel organisaties bieden in deze periode hulpmiddelen aan (veelal gratis), zoals online lessen, knutselactiviteiten en sportoefeningen. Hieronder geven we je een paar voorbeelden:

 • Digitaal leren via Thuis naar school: Lessen van een echte juf of meester, op elk apparaat te volgen via een livestream. Voor groep 3 t/m 8.
 • Khan Academy: Gratis leercentrum in 40 talen met materiaal voor ouders, leraren en leerlingen.
 • Nemo Science Museum: Leuke proefjes die je thuis kunt doen met kinderen.
 • Thuisblijvertjes van Bol.com: Allerlei kinderverhalen voor maar 1 cent per digitaal boek.
 • De digitale leeromgeving van Kidsweek in de Klas: Met onder andere begrijpend lezen voor kinderen uit groep 4 t/m 8.
 • Schooltv Thuis: Verschillende korte clips en hele afleveringen van educatieve video’s die normaal in de les worden gekeken.
 • Troovie.nl: Een speurtocht-app voor kids.
 • Leer je kinderen programmeren met Scratch of Bomberbot.

Maak ook eens een virtuele rondleiding door een museum of zoek op YouTube naar filmpjes voor een beetje beweging voor het hele gezin. Verder kun je nog meer tips voor ouders lezen.

5. Neem pauzes

Wat voor werk je ook doet, pauzes zijn belangrijk. Op kantoor, thuis en al helemaal als je thuiswerkt met kinderen. Regelmatig pauzeren is goed voor je productiviteit en verkleint de kans op een burn-out. Probeer de Pomodorotechniek bijvoorbeeld eens. Hierbij werk je 25 minuten geconcentreerd aan een taak en neem je vervolgens verplicht vijf minuten pauze. Gebruik die tijd om een wandelingetje te maken, een korte trainingsvideo te volgen, een ademhalingsoefening te doen of andere simpele activiteiten uit te voeren waarmee je tot rust komt.

Je kunt tijdens je pauze ook met iemand bellen of praten die in dezelfde situatie zit. Dit is een goede manier om te ontspannen en contact te houden met anderen.

Deze periode kan stressvol en verwarrend zijn, maar weet dat je hierin niet alleen bent. Communiceer en bespreek verwachtingen met je werkgever en collega’s, neem virtueel contact op met vrienden als je even wilt ontspannen, neem regelmatig pauze en stel grenzen. Met dit soort kleine stappen maak je thuiswerken met kinderen makkelijker.

Werk in tijden van COVID-19: Indeed staat voor je klaar.