Medewerkersbetrokkenheid. Wat kun je doen om je medewerkers een hart onder de riem te steken?

Investeren in de betrokkenheid van medewerkers is een essentieel onderdeel van succesvol ondernemen. Betrokken medewerkers zijn productiever, innovatiever en toegewijd. Ze blijven doorgaans langer voor dezelfde werkgever werken, functioneren goed in teamverband en hechten belang aan het succes en de winstgevendheid van het bedrijf.

Nu bij veel bedrijven alles op zijn kop staat als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus is het belangrijker dan ooit om je medewerkers gemotiveerd te houden. Wat je kunt doen? Misschien helpen deze tips voor je.

Wat is medewerkersbetrokkenheid?

Met medewerkersbetrokkenheid bedoelen we de verwachtingen, het vertrouwen, de instelling, de motivatie, het gevoel van verbinding en de tevredenheid van je personeel. Betrokkenheid op het werk levert flink meer productiviteit op en kan dus ook tot meer winst leiden. Tevreden en gemotiveerde medewerkers leveren beter werk af, werken beter samen in teams en zijn innovatiever. Verbetering van de betrokkenheid is dus positief voor iedereen.

Dit kun je doen

Het vergroten van medewerkersbetrokkenheid kan een flinke impact hebben op je organisatie. Er zijn talloze momenten in de employee journey die je kunt inzetten om de relatie met medewerkers te versterken. Een paar voorbeelden:

  1. Bedank medewerkers voor hun inzet
  2. Zorg voor een goede werk-privébalans
  3. Investeer in gezonde medewerkers
  4. Bied doorgroeimogelijkheden
  5. Vergroot het aantal vakantiedagen
  6. Besteed aandacht aan teambuilding
  7. Beloon medewerkers voor prestaties

1. Bedank medewerkers voor hun inzet

Onderschat het belang van deze eenvoudige stap niet. Zeker in deze tijden, waarin voor velen de wereld op zijn kop staat, is het enorm belangrijk dat je de inzet van je medewerkers waardeert. Dit hoeft niet groots, het gaat om het gebaar.

Zet je werknemers eens persoonlijk in het zonnetje. Stuur een bedankbriefje, organiseer een (online) verrassingslunch, geef een cadeaubon voor al het extra werk dat ze verrichten, uit je waardering voor prestaties tijdens teamvergaderingen enzovoort. Je zult ervan versteld staan hoeveel impact erkenning en waardering hebben op je medewerkers.

2. Zorg voor een goede werk-privébalans

Wie de werk-privébalans van zijn werknemers bevordert, bevordert indirect de algemene sfeer binnen het bedrijf. Laat medewerkers zien dat je bereid bent te investeren in hun welzijn. Bied hen flexibele werktijden zodat ze werk en privé beter op elkaar kunnen afstemmen. Zeker nu veel jonge ouders als gevolg van de coronamaatregelen hun werktaken moeten combineren met de begeleiding van het schoolwerk van de kinderen, is dit een cruciale tip.

Maar ook na de coronaperiode is het voor veel mensen met een gezin enorm waardevol als hun werkgever voorziet in mogelijkheden om thuis te werken of werktijden flexibel in te richten.

3. Investeer in gezonde medewerkers

Bij een gezonde bedrijfsvoering horen gezonde, fitte medewerkers. Wees creatief en onderzoek hoe je kunt bijdragen bij aan een gezond werkklimaat. Regel bijvoorbeeld een biologische lunch, een stoelmasseur, een abonnement op de sportschool of korting op yoga, of online lessen mindfulness. Ook nu in verband met de coronamaatregelen restricties gelden, zijn genoeg mooie initiatieven te bedenken die passen bij jouw bedrijf en jouw medewerkers.

4. Bied doorgroeimogelijkheden

Medewerkers werken harder als je hen op een tastbare manier waardeert voor hun inzet. Dat hoeft lang niet altijd te worden uitgedrukt in salaris of bonussen. Uit onderzoek van Indeed blijkt bijvoorbeeld dat 83% van de werkenden het belangrijk vindt dat een werkgever voorzieningen biedt voor scholing- en studiefaciliteiten. Daarnaast geeft 78% aan een voorkeur te hebben voor een werkgever die voldoende doorgroeimogelijkheden biedt.

Investeer in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen binnen de organisatie. Wie talent en goed werk waardeert, kan rekenen op gemotiveerde en betrokken medewerkers.

5. Vergroot het aantal vakantiedagen

Veel medewerkers nemen minder vakantiedagen op dan waar ze recht op hebben. Toch is voldoende rust en ontspanning essentieel om energiek en productief te blijven. Uitgeruste en frisse medewerkers hebben een positievere kijk op hun werk en collega’s. Daarnaast leveren ze vaak beter werk en komen ze met betere ideeën voor je bedrijf.

Bied medewerkers meer vrije dagen en spoor ze aan deze dagen ook daadwerkelijk te gebruiken. Geef hierin als leidinggevende het goede voorbeeld.

6. Besteed aandacht aan teambuilding

Hechte teams leveren goed werk. Met teambuildingactiviteiten laat je medewerkers samen aan iets leuks werken en creëer je meer verbondenheid en een beter teamgevoel. Hiermee kun je de prestaties van zowel teams als afzonderlijke medewerkers flink verbeteren, wat uiteindelijk weer leidt tot een algemene verbetering van het moreel. Hoe werkt dat in tijden van corona? Juist nu de meeste mensen thuis zitten, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het saamhorigheidsgevoel. Wat dacht je bijvoorbeeld van een digitale borrel, een virtuele pubquiz, een online workshop of een webcompetitie?

7. Beloon medewerkers voor prestaties

Salarisverhogingen, bonussen en zelfs kleine incentives voor goed werk kunnen flink bijdragen aan de motivatie van medewerkers. Ontwikkel beloningsprogramma’s met heldere doelen en bied medewerkers incentives waar ze echt iets aan hebben.

Tot slot

Wees creatief en vooral: maak het persoonlijk! Iedere medewerker is een individu met zijn eigen behoeften en voorkeuren. Laat zien dat je als werkgever persoonlijk betrokken bent bij je medewerkers, dat je om hen geeft en met liefde tijd, geld en aandacht in hen investeert.

Meer blogs lezen over COVID-19? Klik hier.