Stappenplan: Snel een baan vinden

Op een bepaald moment in je carrière moet je misschien binnen korte tijd een nieuwe baan vinden. Dat kan een hele uitdaging zijn, maar als je goed je best doet, kun je het soort functie vinden waarnaar je op zoekt bent. Als je weet hoe je het beste kunt zoeken naar een baan, kan het nog sneller gaan. In dit artikel vind je stappen om snel een baan te vinden en tips om ervoor te zorgen dat je je onderscheidt tijdens een sollicitatiegesprek.

Snel een nieuwe baan vinden

Volg deze stappen om sneller een baan te kunnen vinden:

1. Zoek naar vacatures die passen bij je kwalificaties

Maak een lijst van je werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Zoek vervolgens naar een functie waarvoor je gekwalificeerd bent. Je zoekt natuurlijk op banen die in je beoogde vakgebied of branche liggen, maar misschien loont het ook om je zoektocht wat uit te breiden.

Overweeg eens te zoeken naar functies waar je in eerste instantie niet op zou solliciteren, maar die wel passen bij wat je zoekt. Als je bijvoorbeeld in sales werkt, kun je zoeken naar functies zoals business development of marketing. De verkoopvaardigheden waarover je beschikt, zijn waarschijnlijk ook handig in die functies. Je kunt ook zoeken naar functies in een bedrijf waarvoor je wilt werken en vervolgens het plan maken om een zijwaartse carrièrestap te maken zodra je er minimaal een jaar werkt.

Zorg ervoor dat solliciteren een voortdurend proces wordt. Zelfs als een bedrijf contact met je opneemt voor een telefonische screening of sollicitatiegesprek, blijf dan solliciteren voor het geval je de functie niet krijgt of het aanbod niet zo uitvalt als verwacht. Wie weet krijg je zelfs meerdere banen aangeboden waar je uit kunt kiezen.

2. Optimaliseer je motivatiebrief en cv

Hiring managers scannen een cv in een paar seconden, dus je moet direct hun aandacht trekken door je motivatiebrief en cv elke keer te optimaliseren. Ze moeten snel en eenvoudig te lezen zijn en een goede indruk achterlaten bij de hiring manager.

Voor elke baan waarop je solliciteert moet je je motivatiebrief en cv aanpassen of zelfs helemaal opnieuw beginnen. Leg in je motivatiebrief uit waarom je bij dat bedrijf wilt werken en geef een samenvatting van je kwalificaties. Vertel ook wat je voor het bedrijf kunt betekenen en hoe je je onderscheidt van andere sollicitanten.

Noem in je cv alle ervaring en vaardigheden die voldoen aan de vereisten. Beperk je arbeidsverleden tot de laatste vijf tot zeven jaar of de laatste drie banen. Zo krijgt de lezer een duidelijk, beknopt overzicht van je ervaring. Je kunt ook informatie noemen over vrijwilligerswerk, bijscholing die je hebt gevolgd of andere projecten die je hebt voltooid. Ook als je je vaardigheden niet op een traditionele manier hebt opgedaan, willen recruiters weten wat je hebt geleerd. Als je bijvoorbeeld als tiener veel hebt opgepast op kinderen, heb je waarschijnlijk veel geleerd over communicatie, organisatie, tijdmanagement en multitasken. Deze vaardigheden komen in heel veel gebieden goed van pas.

3. Vraag je netwerk om hulp

Sommige mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen, maar het kan een effectieve manier zijn om snel een baan te vinden. Communiceer met andere mensen in je vakgebied op branche-evenementen, via e-mail of social media. Leg contact met oud-collega’s en vraag je vrienden, kennissen en familieleden om het je te laten weten als ze iets horen over een functie die bij je past.

Als je iemand kent die voor een bedrijf werkt waar jij ook graag voor wilt werken, vraag die persoon dan om tips voor je sollicitatie bij dat bedrijf. Je wordt eerder uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek als je precies weet naar welke vaardigheden, ervaringen en persoonlijkheden een bedrijf op zoek is. Je kunt ook vragen om een referral of een aanbeveling.

Het kan ook handig zijn om contact op te nemen met de studentenvereniging van je studie, beroepsverenigingen en oud-collega’s. Als je met de juiste mensen praat, kan je dat helpen om snel werk te vinden en blijf je beter op de hoogte over beschikbare mogelijkheden.

4. Overweeg een tijdelijke functie

Een flexibele of tijdelijke functie kan een gat in je cv dichten terwijl je zoekt naar een vaste functie. Dit zijn voordelen van tijdelijk, flexibel of freelance werk:

 • Bedrijven hebben vaak direct tijdelijke medewerkers nodig, zodat je snel wordt aangenomen.
 • Functies op freelancebasis zijn normaal gesproken flexibel, zodat je gewoon naar sollicitatiegesprekken kunt gaan.
 • Je ontmoet wellicht mensen die in je branche werken en kunt meer te weten komen over banen voor de lange termijn.
 • Als een werkgever in jouw vakgebied vindt dat je je werk als tijdelijke medewerker of flexwerker goed doet, kan deze je een baan voor onbepaalde tijd aanbieden.
 • Je kunt zo lang als nodig is fulltime werken en vervolgens minder uren gaan werken als je een vaste baan vindt.

Met een dergelijke functie kun je in je levensonderhoud voorzien totdat je een baan vindt die je echt leuk vindt.

Tips om je te onderscheiden in een sollicitatiegesprek

Denk aan het volgende als je wilt opvallen in een sollicitatiegesprek:

 • Onderzoek: Doe onderzoek naar het bedrijf om meer te weten te komen over de cultuur, directe behoeften en doelen voor de lange termijn. Zoek indien mogelijk meer informatie over de mensen waarmee je het sollicitatiegesprek voert door de bedrijfswebsite of hun professionele netwerkprofielen te bekijken.
 • Uiterlijk: Zorg ervoor dat je professioneel gekleed bent om je gesprekspartners te laten zien dat je geïnteresseerd bent in de functie. (Doe dit ook als het gesprek online plaatsvindt). Neem je cv op papier mee naar het sollicitatiegesprek. Je kunt ook vragen of je nog iets anders moet meenemen, zoals een portfolio of voorbeelden van je werk.
 • Gedrag: Maak zoveel mogelijk oogcontact met je gesprekspartner. Houd je rug en je schouders recht. Knik af en toe om te laten weten dat je luistert. Glimlach wanneer dat gepast is.
 • Sollicitatievragen: Zoek uit wat de meest gestelde sollicitatievragen zijn in jouw branche, zodat je je antwoorden kunt voorbereiden.
 • Antwoorden: Zorg ervoor dat je antwoorden eerlijk en zelfverzekerd zijn. Overweeg je antwoorden zorgvuldig en stem ze zoveel mogelijk af op de cultuur van het bedrijf. Geef voorbeelden en vertel verhalen over de manieren waarop je klanten of collega’s bij je vorige functie hebt geholpen. Probeer te vertellen hoe je je potentiële werkgever kunt helpen. Laat aan het einde van het gesprek zien dat je geïnteresseerd bent in de functie door meer informatie te vragen over een onderwerp dat op de bedrijfswebsite staat of door te vragen naar de ervaringen van je gesprekspartner.
 • Opvolgen: Neem na een paar dagen contact op met je gesprekspartner. Stuur een bedankbrief of een e-mail om te laten weten dat je de kans op prijs stelt. Vertel opnieuw waarom je bij het bedrijf wilt werken en geef nogmaals je contactgegevens. Op deze manier laat je het bedrijf weten dat je enthousiast bent over de mogelijkheid dat je de functie krijgt en dat je je best wilt doen.

Werk in tijden van COVID-19: Indeed staat voor je klaar. Lees meer.