De kunst van welzijn: hoe blijf je gelukkig terwijl je vanuit huis werkt?

Slechts enkele maanden geleden zou niemand voorspeld kunnen hebben dat er vandaag de dag miljoenen mensen voor een groot deel geïsoleerd thuis leven. Logischerwijs heeft dit gezorgd voor een hoop veranderingen. Gelukkig zijn mensen goed in staat zichzelf aan te passen en het is dan ook geen verrassing dat iedereen hun dagelijkse leven zoveel mogelijk heeft ingericht op de nieuwe anderhalvemeter-samenleving

Aangezien er erg veel artikelen zijn die je advies geven over hoe je nu het best kan omgaan met de huidige situatie, heeft psycholoog Dr. Sonja Lyubomirksy een aantal tips om te leven in een pandemie. Haar onderzoek toont aan dat het juist nu, belangrijker is dan ooit om gelukkig te zijn. Waarom is dat? En welke tips helpen jou verder op weg om gelukkig te worden of te blijven?

Wat zijn de voordelen van gelukkig zijn?

Gelukkig zijn heeft natuurlijk voor iedereen een andere betekenis. Maar volgens Lyubomirsky bestaat gelukkig zijn uit twee onderdelen: namelijk hoe tevreden je bent met je leven in het algemeen en het gevolg van emotie – bijvoorbeeld wanneer een persoon of een gebeurtenis je blij maakt.

“Mensen die gelukkig zijn hebben een grotere kans om te trouwen, ze hebben doorgaans meer vrienden en ze zijn fysiek gezonder. Als je gelukkig zijn ‘toedient’, versterkt dat je imuunsysteem”, aldus Lyubomirsky.

Dr. Sonja Lyubomirksy

Het onderzoek van Lyubomirsky laat zien dat gelukkig zijn ook zijn vruchten afwerpt voor werken en het algemeen functioneren. Gelukkig zijn stimuleert de creativiteit en productiviteit en ondersteunt het vermogen om je beter te kunnen aanpassen. Het helpt ons ook om door te zetten, waardoor je beter kunt omgaan met moeilijke situaties. Al met al is het dus belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je werknemers gelukkig zijn.

“Wanneer je gelukkig bent, zul je gemotiveerder zijn om problemen daadwerkelijk aan te pakken” aldus de expert. “Je hebt meer energie, bent gezonder en hebt een beter sociaal vangnet.”

Maar hoe benutten we geluk op het werk in deze moeilijke tijden?

Blijf betrokken bij het werk om structuur, betekenis en “flow” te behouden

Feitelijk gezien, is werk onmisbaar. Het geeft je namelijk structuur gedurende de dag en het zorgt ervoor dat je je niet volledig focust op het nieuws of persoonlijke zorgen. Werk zorgt er ook voor dat je gemotiveerd blijft en daarnaast houdt het je natuurlijk van de straat.

Met miljoenen mensen die op dit moment thuis zitten, is het voor velen lastig om sociaal contact te blijven houden terwijl het juist nu belangrijk is om werknemers betrokken te houden. Lyubormirsky legt uit: “Het versterken van je relaties, zal je uiteindelijk gelukkiger maken en houden”.

In deze tijd van social distancing verloopt contact met collega’s voornamelijk digitaal. Lyubomirsky geeft aan dat dit ‘bijna net zo goed’ is als face-to-face. Het is belangrijk om te weten wat voor jou goed en niet goed werkt. Mocht je video-calls zat zijn, wees dan niet bang om gewoon de mobiele telefoon te pakken, uiteindelijk is het doel om sociale relaties te onderhouden en niet de manier waarop je dat doet.

De huidige corona-situatie kan veel impact hebben op je dagelijkse leven. Lyubomirsky adviseert: “je moet iets hebben om je pijlen op te richten, een doel. Of dat nu het oplossen van een probleem is, het thuisonderwijs van je kinderen, een nieuwe vaardigheid leren, of succesvol zijn op werk.” Die focus is belangrijk om je “flow” te vinden, nog een belangrijk ingrediënt voor gelukkig zijn.

Je spreekt van een ‘flow’ als je zo gefocust bent op wat je aan het doen bent, dat je niet in de gaten hebt dat je er mee bezig bent, Lyubomirsky geeft aan: “Alles waarvan jij ‘flow’ krijgt, zou je meer moeten doen.”

Verrassend genoeg geven sommige studies aan dat mensen meer ‘flow’ ervaren tijdens het werk in plaats van in hun vrije tijd – dit geeft ook weer aan dat werk een grote bijdrage levert aan gelukkig zijn. Denk maar aan de voldoening die je overhoudt na een productieve brainstormsessie, het fantastische sollicitatieproces met een geschikte kandidaat of het succesvol lanceren van een nieuw product. Mede dankzij de geavanceerde technologieën van vandaag de dag, kunnen werknemers deze mijlpalen ook nog thuis uitvoeren. Dit betekent dat werk kan – en moet – doorgaan, om elke dag zinvol te maken.

Vriendelijkheid en dankbaarheid staan voorop

Een goede daad en het tonen van dankbaarheid dragen ook bij aan gelukkig zijn. Lyubomirsky geeft aan dat dankbaarheid en vriendelijkheid in alle culturen voorkomt, maar de uiting per cultuur verschilt. Het maakt ons niet alleen gelukkiger als individu – ze versterken ook onze relaties en connecties.

“Het is lastig om dankbaar te zijn wanneer alles goed gaat” aldus Lyubomirsky. “Als het even tegenzit is het juist van groot belang om elkaar te helpen en samen te komen als groep of als familie”.

Haar onderzoek laat zien dat het uitvoeren van een goede daad je uiteindelijk gelukkiger maakt en je uitdaagt om op een andere manier te denken: “alleen al het feit dat we ons aan de huidige anderhalvemeter-samenleving houden is op zichzelf al een goede daad; op deze manier voorkomen we verspreiding van het virus en beschermen we de kwetsbare groepen.”

Vriendelijk zijn kan heel erg simpel zijn. Check eens bij een collega hoe het nou eigenlijk met hem of haar gaat. Of laat je waardering blijken voor een collega tijdens de wekelijkse teammeeting, op deze manier voelen collega’s zich gezien en belangrijk. Onthoud: kleine gebaren hebben grote gevolgen, niet alleen voor anderen, maar ook voor je eigen geluk.

Zelfs in zware tijden, is gelukkig zijn haalbaar en zeker de moeite waard.

“Tegenslagen plaatsen in perspectief wat je nodig hebt voor geluk, zoals relaties, connecties, dankbaarheid en vriendelijkheid”, aldus Lyubomirsky.

Op een gegeven moment zullen we terugkijken op het leven tijdens de coronacrisis en ons verbazen over alles wat we – als individuen, teams, bedrijven, gemeenschappen en samenleving hebben geleerd van deze bizarre tijden.

Wat we nu weten is dat gelukkig zijn van onschatbare waarde is om tegenspoed te overwinnen. Door verbonden te blijven met je collega’s en vrienden komt het beste in jezelf en je naasten naar boven. En dit helpt uiteindelijk iedereen: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Het is makkelijk om in goede tijden gelukkig zijn als vanzelfsprekendheid te nemen. We hopen dat je door middel van deze tips uit Lyubomirsky’s onderzoek sterker en gelukkiger uit deze pandemie komt. Heel erg veel succes!

Meer blogs lezen over COVID-19? Klik hier