Indeed brengt bedrijven en werkzoekenden efficiënt samen met online sollicitatiedagen

Indeed lanceert Nationale Online Sollicitatiedagen, waar werkgevers en werkzoekenden elkaar online kunnen ontmoeten. Op 29 & 30 september staan de eerste Nationale Online Sollicitatiedagen in Nederland in het teken van het werven van callcenter- en klantenservice-medewerkers voor een diverse groep werkgevers.

Om veiligheidsredenen zijn sinds maart overal evenementen afgelast. Banenmarkten en sollicitatiegesprekken bij bedrijven zelf zijn vaak nog steeds onmogelijk. Voor bedrijven is het van cruciaal belang om alternatieve opties te krijgen om werknemers veilig aan te kunnen nemen. 45 procent van de HR-verantwoordelijken zegt in de corona-periode het proces voor de werving van nieuwe werknemers (deels) virtueel ingericht te hebben. 39 procent zegt ook na de corona-periode gebruik te willen maken van virtuele technologie in het wervingsproces.

Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux: “Werkgevers en werkzoekenden hebben moeite elkaar te vinden in de uitzonderlijke situatie waarmee we te maken hebben. Het productteam van Indeed heeft er alles aan gedaan om fysieke banenmarkten en sollicitatiegesprekken te kunnen transformeren naar een online variant. Samen met onze klanten rollen we nu de eerste Nationale Online Sollicitatiedagen uit, om zowel werkgevers als werkzoekenden nog beter te kunnen ondersteunen. Hoe beter het wervingsproces is ingericht, hoe meer mensen we aan een baan kunnen helpen.”

Ontzorgen in het wervingsproces

Tijdens de Nationale Online Sollicitatiedagen van Indeed hebben bedrijven twee dagen lang de mogelijkheid om sollicitatiegesprekken te voeren met een reeks van geschikte kandidaten binnen een bepaalde doelgroep. 45 procent van de HR-verantwoordelijken geeft aan efficiënter met zijn of haar tijd om te kunnen gaan door het sollicitatieproces virtueel in te richten. Met de online sollicitatiedagen worden werkgevers nog verder ontzorgt: Indeed zorgt voor de advertentie, het screenen en het inplannen van de gesprekken waardoor werkgevers zich volledig kunnen richten op de sollicitatiegesprekken en zo succesvolle recruitmentcampagnes kunnen ontwikkelen.

Efficiëntie voor werkgevers en kandidaten

Kandidaten kunnen zich aanmelden voor een virtueel interview en een groot deel van het sollicitatieproces overslaan. Zo worden er onder andere aantal selectievragen gesteld om de beste match te kunnen maken. De interviews worden afgenomen met HR-managers van de potentiële werkgever en geven de sollicitanten een idee van hoe het bedrijf, de cultuur en de functie eruit zien. Werkzoekenden hebben geen Indeed-account nodig om zich aan te melden voor de online sollicitatiedagen en kunnen gratis deelnemen. Zo kunnen werkzoekenden ook in de huidige situatie snel en gemakkelijk een baan vinden en werkgevers vergelijken.

Aan het einde van deze twee dagen zal een groot deel van de sollicitanten al feedback hebben gekregen of ze al dan niet doorgaan naar de volgende fase van het sollicitatieproces of zelfs de baan krijgen. 

Over Indeed Virtual Hiring Events

Indeed Virtual Hiring Events is een oplossing voor bedrijven waarmee werkgevers snel en eenvoudig online wervingsevenementen kunnen opzetten, toepassen en beheren. Deze evenementen stellen bedrijven in staat om via video sollicitatiegesprekken te voeren. Omdat Indeed een groot deel van het bijbehorende proces afhandelt (de advertentie, screening en inplannen van de gesprekken), hebben werkgevers meer tijd om zich te concentreren op de werving en sollicitatiegesprekken zelf.