De Personal Touch in Recruitment: laat je inspireren tijdens hét gratis online event voor recruiters

Het zijn spannende tijden voor werkgevers en recruiters. De arbeidsmarkt staat flink onder druk, met aan de ene kant grote groepen werkzoekenden en aan de andere kant flinke schaarste aan talent in branches als onderwijs, zorg en techniek. Een behoorlijke uitdaging voor werkgevers en recruiters. Zeker nu – als gevolg van de corona pandemie – een groot deel van het wervingsproces gedwongen online plaatsvindt. Hoe speel je hier succesvol op in? Hoe zorg je ondanks de afstand toch voor een persoonlijke beleving? En hoe houd je, ondanks alle hectiek, plezier in je werk? Ontdek dit en meer op het Recruitment Event op 22 april a.s.

Je bent van harte uitgenodigd voor IndeedWorks

IndeedWorks is hét gratis Online Event over het aantrekken en vasthouden van talent. Helemaal gratis en speciaal bedoeld voor iedereen die in deze continu veranderende wereld toch tijdig de juiste medewerkers wil vinden, aannemen en vasthouden.

Experts en vakgenoten delen hun visie en best practices op het gebied van online werving. Ze vertellen over hun ervaringen en laten zien hoe je kandidaten ook in tijden van social distancing een persoonlijke beleving kunt bieden. En hoe je met de juiste mindset zelf meer plezier en succes kunt hebben in je werk.

Dit keer met het thema: Maak het verschil met de Personal Touch in Recruitment. En special guest star filosoof en cabaretier Paul Smit. Wat hij je gaat vertellen, licht hij toe in dit filmpje.

 

Wat staat er op het programma?

Neurowetenschappen en recruitment – a match made in heaven

Succesvol recruitment, dat is toch gewoon een kwestie van logisch nadenken? Of toch niet? Het lijkt zo simpel. We onderzoeken wat kandidaten belangrijk vinden en wat hen motiveert in de keuze voor een baan. En vervolgens spelen we als recruiters hierop in. In onze vacatureteksten, in onze benadering en tijdens selectiegesprekken. Het draait allemaal om logica, het simpelweg volgen van ons verstand. Of zit het toch net een beetje anders? 

Wie ooit het wereldberoemde boek ‘Ons feilbare brein’ van neurowetenschapper Daniel Kahneman las, weet wel beter. Onze hersenen werken lang niet altijd op basis van de ratio. Gevoelens en emoties spelen een veel grotere rol in onze besluitvorming dan we geneigd zijn te denken. 

In zijn keynote gaat filosoof en cabaretier Paul Smit in op dit fenomeen. Hij onderzoekt met jou wanneer het beter is om je gevoel te volgen en wanneer het verstandig is om naar je ratio te luisteren. En hij laat zien hoe je als recruiter effectief kunt inspelen op het besluitvormingsproces bij kandidaten. Zodat zij volmondig JA zeggen op jouw aanbod. Meld je aan en ontdek het tijdens deze fascinerende sessie.

De kracht van Emotionele Intelligentie in recruitment

Ben jij er af en toe ook helemaal klaar mee? Dat is niet zo vreemd. We worstelen allemaal in meer of mindere mate met de impact van de corona pandemie. Tel daarbij op dat jij als recruiter vaak met behoorlijke uitdagingen moet dealen. Een overvolle agenda, ongeduldige hiring managers, vindingrijke concurrenten, veeleisende kandidaten. En al die bordjes moet jij in de lucht houden. Begrijpelijk dus dat je af en toe het gevoel hebt op een dun koord te balanceren. 

We ervaren de crisis allemaal op onze eigen manier. En dat is precies waarom Emotionele Intelligentie (EI) zo belangrijk is. Als je met andere mensen samenleeft en samenwerkt, is het immers cruciaal dat je weet hoe je je eigen emoties kunt beheersen en hoe je kunt omgaan met de emoties van anderen.

Tijdens IndeedWorks vertelt Sara Cauwenbergh, Recruitment Evangelist van Indeed, je alles over Emotionele Intelligentie. Dit begrip is geïntroduceerd door psycholoog en bestseller auteur Daniel Goleman. Hij stelt dat het EQ (Emotionele Quotiënt) wellicht nog wel belangrijker is dan het IQ. Het is doorslaggevend voor belangrijke zaken als relaties, geluk en succes in je werk. Wat is EI precies en hoe kan het jou als recruiter helpen om meer succes én plezier te hebben in je werk? Ontdek het samen met Sara in deze inspirerende sessie. Reserveer snel je plekje.

Do’s en don’ts bij online sollicitatiegesprekken

Als er iets is dat we het afgelopen jaar met elkaar veel hebben gedaan, dan is het wel digitaal overleggen. In de anderhalvemetermaatschappij was het bovendien vaak niet mogelijk om sollicitanten face tot face te spreken. Met als gevolg een enorme toename van het aantal online sollicitatiegesprekken. Sommige organisaties kregen het zelfs voor elkaar om grootschalige sollicitatie-evenementen volledig digitaal te organiseren. Met succes.

Pieter Janssens, Senior Director van Indeed gaat tijdens het klantinterview in op wat we het afgelopen jaar hebben geleerd over werven op afstand. Pieter gaat in op ervaringen, missers en valkuilen en tips over hoe je ook tijdens online sollicitatiegesprekken kandidaten een indrukwekkende candidate experience kunt bieden.

Een online event; lekker netwerken vanuit je comfortabele stoel

Ben je bekend met onze events? De Online Events die we de afgelopen tijd hebben georganiseerd blijken een groot succes te zijn. Natúúrlijk missen we allemaal de fysieke evenementen. Het is heerlijk om elkaar te ontmoeten, lekker  te kunnen bijpraten en je samen te laten inspireren door toppers op het podium. Maar nu we gedwongen zijn om het anders aan te pakken, blijkt dat we dat eigenlijk ook best fijn vinden. 

Het is natuurlijk ook wel relaxed. Gewoon vanuit je eigen omgeving de inspiratie op een presenteerblaadje aangereikt krijgen. Heel efficiënt qua tijdsinvestering, niet reizen, geen keuzestress over je outfit 🙂 Simpelweg een kwestie van anderhalf uur in agenda reserveren en de content absorberen. En daarna gezellig netwerken vanuit je eigen comfortabele stoel. Het heeft eigenlijk ook best zijn charme. We zouden het dan ook heel leuk vinden als je van de partij bent. Hoe gaat dat in zijn werk?

Online events bijwonen is heel eenvoudig en super toegankelijk. Na je aanmelding krijg je van ons een link met verdere instructies. Op 22 april log je in op de virtuele omgeving. Daar kun je zelf kiezen of je alle of slechts een aantal sessies wilt bijwonen. Verder kun je virtueel ‘rondwandelen’, vragen stellen aan de medewerkers van Indeed en netwerken met andere bezoekers. Eigenlijk net als een fysiek event, maar dan vanuit je eigen omgeving en geheel ‘coronaproof’. Het belooft zeker weer de moeite waard te worden. Dus aarzel niet langer en reserveer je plekje!